Sezon zachorowań właśnie się rozpoczął. Ci co pamiętali, już od miesiąca wzmacniają swój i dziecka organizm, podając systematycznie np. rutinoskorbin, tran czy miód. Jeśli jednak zapomnieliście przyjmować czegoś wzmacniającego – zacznijcie teraz. Nigdy nie jest za późno.
Godnym polecenia jest miód. Znany ze swych antybakteryjnych, wzmacniających i leczniczych właściwości powinien znajdować się na wyposażeniu każdej kuchni. Należy pamiętać, by kupować miód z dobrego źródła, gdyż wybierając jakikolwiek z supermarketu możemy natrafić na sztuczna podróbkę. Najlepiej poszukać w swojej okolicy prywatnej pasieki, gdzie do tematyki miodu podchodzi się z sercem.
Właściwości zdrowotne miodu:
- Miód gryczany – uzyskiwany z nektaru różowo-białych kwiatów gryki. Ma charakterystyczną ciemno bursztynową barwę i ostrzejszy smak. Wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne, przyśpiesza gojenie ran zewnętrznych i wewnętrznych, duża zawartość magnezu w miodzie wpływa korzystnie na wyczerpanie nerwowe, wzmacnia pamięć.
- Miód spadziowy – powstaje ze spadzi, lepkiej substancji występującej na drzewach i krzewach takich jak: świerki, jodły, sosny, modrzewie, dęby, klony, lipy, brzozy, buki, wierzby, głóg. Jest najmniej słodki i ma lekko zielonkawy kolor. Mocne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne oraz antyseptyczne.
- Miód lipowy – pozyskiwany z kwiatów lipy o jasnożółtej barwie i ostrzejszym smaku. Ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe, polecany jest więc przy przeziębieniach i grypie. Wycisza i reguluje ciśnienie.
- Miód wrzosowy – pozyskiwany z kwiatów wrzosu o ciemnej barwie. Pomaga przy schorzeniach układu moczowego, kamicy nerkowej, schorzeniu jelit, ma silne antyseptyczne właściwości, dobry przy zapaleniu jamy ustnej.
- Miód rzepakowy – pozyskiwany z kwiatów rzepaku o jasnym słomkowym kolorze. Jest słodki i zawiera dużo glukozy, aminokwasów i witamin. Ma silne właściwości detoksacyjne. Leczy stany zapalne górnych dróg oddechowych. Jest łagodny dla wątroby. Przyśpiesza także gojenie ran.
- Miód wielokwiatowy – pozyskiwany z letnich kwiatów kwitnących w czerwcu i lipcu o żółtej barwie. To jedne z słodszych miodów. Leczy anemię, zmęczenie i przeziębienie. To tzw. energetyczny miód. Zalecany alergikom, gdyż przyjmując go łatwiej znosi się wiosenne alergie. Reguluje ciśnienie i pomaga wzmacniać serce.
- Miód akacjowy – pozyskiwany z akacji o bardzo jasnej barwie. Ma działanie bakteriobójcze i moczopędne, polecany przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Ten miód przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka , wspomaga trawienie.
Na polskim rynku dostępny jest także miód Manuka uzyskiwany z krzewu manuka w Nowej Zelandii. Wysoka zawartość methylglyoxalu, substancji aktywnej wpływa korzystnie na układ pokarmowy, mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach. Ten miód ma największe właściwości antybakteryjne ze wszystkich miodów na świecie. Niestety jest dość drogi.
[box_info]Podsumowując; miód jest korzystny dla wszystkich. U dzieci wspomaga rozwój umysłowy, wzmacnia odporność, zwiększa apetyt, leczy żołądek i jelita. U osób starszych odtruwa wątrobę, wzmacnia odporność, wspomaga układ moczowy i poprawia pracę żołądka i jelit. Sportowcy cenią sobie go za szybkie odzyskiwanie energii po wysiłku. Dobroczynne właściwości miodu mają szeroki wachlarz, warto więc zwiększyć spożywanie go w naszej diecie.[/box_info]
Nic nie pomoże na wzmocnienie, jak do przedszkola rodzice puszczają zakatarzone i kaszlące dzieci. Ludzie, puknijcie się w głowę! Szkoda własnego dziecka i reszty dzieciaków w przedszkolu.