Myśląc o kawie, mamy zwykle na myśli tę z ekspresu, a także zwykłą rozpuszczalną. W pierwszym przypadku uzyskujemy pyszny oraz zdrowy napój, jednak wielu kawoszy zniechęca duży kosz zakupu urządzenia. Kawa rozpuszczalna jest zaś chemicznie przetworzona, dlatego w zasadzie jedyny jej walor stanowi możliwość szybkiego pobudzenia. Co zatem wybrać?
Czym jest kafeterka i w jaki sposób ją obsługiwać?
Jeżeli kochamy kawę, wtedy nie musimy ograniczać się wyłącznie do rozwiązań przytoczonych w powyższym wstępie. Bardzo ciekawą alternatywą może być zwłaszcza bardzo popularna we Włoszech kafeterka, nazywana inaczej kawiarką lub moką. Jest to rządzenie niskociśnieniowe, które do złudzenia przypomina kształtem podręczny czajniczek. Na jej budowę składają się trzy części: dolny otwór na wodę, siteczko filtrujące w kształcie lejka, a także górny czajniczek, w którym znajdzie się finalnie przygotowana kawa. Obecnie możemy zaopatrzyć się w kafeterki pod różne płyty kuchenne, a w nowoczesnym wyposażeniu kuchni prym wiedzie zwłaszcza kawiarka na indukcję.
W celu przygotowania kawy w kawiarce indukcyjnej, należy najpierw zmielić świeżo palone ziarna tak, aby przypominały w swym kształcie kryształki cukru. Wybrana kawa powinna mieć przy tym lekko słodkawy posmak. Następnie wlewamy do dolnego zbiornika nieco gorącej wody, lecz nie może ona w żadnym wypadku przekraczać poziomu wyznaczanego przez dołączony zawór bezpieczeństwa. W dalszej kolejności należy nałożyć wspomniane już sitko, na którym będziemy kładli zmielone ziarna kawy. Trzeba jednak robić to odpowiednio delikatnie, unikając jakiegokolwiek ugniatania. Teraz kawiarka indukcyjna może zostać już położona na niewielkim źródle ognia. Po około 5 minutach usłyszymy charakterystyczne syczenie, które będzie oznaczało, że proces parzenia dobiegł końca.
Jaką kawiarkę pod indukcję najlepiej wybrać?
Dokonując wyboru kawiarki na indukcję, musimy brać pod uwagę zwłaszcza możliwość jej postawienia na płycie posiadanej przez nas kuchenki. Klasyczne kafeterki aluminiowe zazwyczaj nie sprawdzają się pod tym względem, dlatego najlepszym wyborem będzie urządzenie ze stali nierdzewnej. Ciekawą opcją jest ponadto kawiarka indukcyjna wykonana z połączenia stali z porcelaną. Takie zestawienie pozwala zyskać efekt dekoracyjny, dlatego moka może zostać postawiona bezpośrednio na stole.
Jeżeli jednak zdecydujemy się, że koniecznie chcemy mieć w swojej kuchni kawiarkę aluminiową, wtedy możemy zastosować specjalne przejściówki. Umożliwiają one bowiem bezpieczne postawienie kafeterki na płycie indukcyjnej. Pamiętajmy jednak, że aluminium jest mniej trwałym tworzywem w porównaniu do stali, a ponadto trudniej poddaje się czyszczeniu. Charakterystyczną jego cechą jest ponadto spora miękkość, a tym samym niska odporność na silnie zakwaszającą kawę.
Najważniejsze zalety nowoczesnych kawiarek
Kawiarka indukcyjna posiada szereg zalet, o których warto na koniec wspomnieć. Przede wszystkim umożliwia ona bardzo szybkie przygotowanie gorącej kawy, co zajmuje zazwyczaj w całości nie więcej aniżeli 10 minut. Poza tym uzyskany napój jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż kawa rozpuszczalna – zachwyca swoim wyjątkowym zapachem oraz aromatem. Smakuje więc naprawdę jak prawdziwa kawa z wysokiej jakości ekspresu.
Kolejne zalety kafeterek jakie można wymienić to między innymi duża łatwość czyszczenia oraz niewielki rozmiar, dlatego można je z powodzeniem zabierać ze sobą w podróż niczym termos. Są one również dostępne w bardzo niskich cenach w porównaniu do typowych ekspresów wysokociśnieniowych. Nowoczesna kawiarka na indukcję stanowi pod tym względem pewien wyjątek, jednak nadal można liczyć na spore oszczędności. Niemniej jednak prawdziwie aromatyczny smak kawy jest z całą pewnością tego warty. Nic więc dziwnego, że każdy kto chociaż raz spróbuje kawy z kawiarki indukcyjnej, już nigdy nie wraca do zwykłej rozpuszczalnej.
Autor artykułu:
Tekst powstał we współpracy ze specjalistami z Cook Store