[box_warning]
Składniki (na ok. 70 ciastek):
- 1 Kg mąki
- 200g mielonych migdałów
- 2 szklanki płynnego miodu
- 1,5 opakowania przyprawy do pierników
- 2 cukry waniliowe
- 1 i 1/3 opakowania masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia wcześniej rozpuszczonego w wodzie
- 2,5 łyżeczki sody
- Opakowanie lukru
- Foremki do wykrawania ciastek
[/box_warning]
Moje dzieci wymyśliły w tym roku że chcą mieć na choince pierniczki, niestety nie posiadałam żadnego przepisu, ale babcia przybyła mi na ratunek i wyszukała swój niezawodny przepis.
Mąkę, cukier, migdały, proszek do pieczenia sodę i przyprawę do pierników mieszamy w misce.
W garnku rozpuszczamy masło w miodzie, mieszamy kilka razy, gdy składniki się połączą wlewamy do suchych składników i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
Na desce porcje ciasta wałkujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pamiętajmy o zrobieniu dziurki, najlepiej wykałaczką, aby można było zawiesić łakocie na choince. Pieczemy w piekarniku w temp. 1700C termoobieg, czas 15 min.
Na koniec polukrujcie ciasteczka, ja robię to z dziećmi bo mają niesamowitą frajdę w wymyślaniu wzorów na ciasteczkach.