Placek jabłkowy bez mąki

0
746

To ciasto jest idealne dla osób z alergią na gluten.( nie ma tu mąki) Jest  gęste  i nie bardzo słodkie, więc jeśli wolicie, można  dodać więcej cukru do mieszanki. Banan będzie doskonałą alternatywą dla jabłek i wystarczająco bogaty w smaku na ciasto. To ciasto jest treściwe i pysznie smakuje lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.

[box_error]Składniki: Na przecier jabłkowy:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

                   Na ciasto:

  • Olej do wysmarowania tortownicy
  • 8 jaj
  • 325 g mielonych migdałów
  • 275 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g migdałów do udekorowania
  • 1 łyżeczka cukru pudru

[/box_error]

Pieczemy w 180 C, przez ok. 45 minut. Trzeba sprawdzać patyczkiem, ponieważ w zależności od mocy piekarnika może to być 35 minut alba 55 minut.

Przepis: podążajcie za zdjęciami:

składniki

 

Obieramy i kroimy jabłka na kawałki

 

Umieść je w garnku z sokiem z cytryny i cukier pudrem i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.

 

Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez około 10 minut lub do czasu kiedy będzie można rozgnieść jabłko do puree drewnianą łyżką lub widelcem. Pozostawić do ostygnięcia.

 

Rozgrzej piekarnik do 180C. Umieść chłodzone puree w mikserze z jajkami, mielonymi migdałami, cukrem pudrem i 1 łyżką soku z cytryny i zmiksować.

Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy (na dnie papier do pieczenia) i górę posypujemy całymi migdałami.

Położyć na ruszczcie do ostygnięcia. Pyszne na lekko ciepło jak i na zimno

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię