To dość szybkie danie do przygotowania. Wygląda smacznie i tak też smakuje. Ciasto francuskie kupimy niemal w każdym markecie. Szynkę parmeńską można zastąpić np. tartymi pieczarkami czy papryką pokrojoną drobno lub wędzonym łososiem. Wtedy będziemy mieć wersję wegetariańską. Rolki te to dobre menu na przyjęcie.
[box_error]Składniki:
6 arkuszy ciasta francuskiego
100 gm szynki parmeńskiej
4 Ziemniaki
1 cebula
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
[/box_error]
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C, przez około 30 minut, aż staną się brązowe.
Podążaj za zdjęciami:
Obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek.
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą.
W między czasie kroimy grubo szynkę parmeńską
Cebulę z czosnkiem przesmażamy aż zbrązowieją
Dodajemy szynkę do cebuli z czosnkiem i podsmażamy aż będzie chrupiąca
Na tarce ścieramy ziemniaki
Starte ziemniaki dodać na patelnię i podsmażyć chwilkę razem.
Doprawiamy solą i pieprzem
Dodajemy posiekaną pietruszkę. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia i ułożyć arkusze ciasta. Jeśli używacie ciasta francuskiego mrożonego, musi być ono całkowicie rozmrożone.
Podzielić mieszankę równomiernie między 6 arkuszy ciasta francuskiego
Zwijamy ciasto. Trzeba upewnić się , że koniec ciasta jest pod spodem rolki
Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, zachowując odstęp. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.