Czasami musimy po prostu przygotować coś błyskawicznie i niestety często jest to niezdrowe danie do odgrzania w mikrofalówce. A tymczasem równie szybko przygotujesz kilka nieskomplikowanych potraw, które będą dodatkowo smaczne i zdrowe. Wystarczy, że zawsze będziesz mieć w spiżarni ulubione sosy Pudliszki!
Sosy Pudliszki – długa lista zalet
Sosy Pudliszki powstały z myślą o osobach, które potrzebują zrobić na szybko pełnowartościowy i smaczny posiłek. Dlatego ich skład jest pełen naturalnych i zdrowych warzyw. Zawartość sosu Pudliszki jest różna w zależności od jego rodzaju. Możesz zdecydować się na zwykły sos do spaghetti po bolońsku lub popularny słodko-kwaśny sos w wersji standardowej albo ostrej. Do niektórych dań perfekcyjnie sprawdza się ostra arrabbiata, do innych delikatniejszy sos z pieczarkami.
Wszystkie zawierają starannie dobrane naturalne suszone przyprawy. Znajdziesz tutaj także trochę czosnku, nieco zeszklonej cebulki, kawałki papryki czy innych warzyw. Wszystko tak jak w domowym sosie. Przez tę kompozycję przebija się głęboki smak pomidorów, który przywodzi na myśl równie naturalny sok pomidorowy Pudliszki. Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest podgrzanie sosu i dodanie do niego makaronu lub ryżu, ale sosy Pudliszki mogą mieć o wiele więcej zastosowań.
Faszerowana cukinia z sosem Pudliszki
W tym wypadku masz naprawdę ogromną dowolność! Wybierz swój ulubiony sos Pudliszki i dodaj go do podsmażonej na patelni piersi z kurczaka pokrojonej w kosteczkę. Dzięki temu danie będzie mniej suche i nabierze niezwykłego smaku. Zawarte w sosach Pudliszki warzywa idealnie uzupełnią farsz.
Cukinię przekrój na pół, wydrąż nasionka łyżką. Miąższ możesz także pokroić na kawałeczki i wrzucić na patelnię do farszu. Po dłuższej chwili przesmażania nałóż nadzienie łyżką do przekrojonych cukinii i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj około 15-20 minut. I już! Obiad gotowy!
Cannelloni z mięsem mielonym
Sos Pudliszki świetnie uzupełni także farsz do cannelloni. W tym wypadku jednak potrzebujesz wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej z łopatki). Podsmaż je na patelni, dodaj odrobinę zeszklonej cebulki. Nie potrzebujesz nawet przypraw – za smak będzie odpowiedzialny sos Pudliszki. Wybierz arrabbiatę lub sos do spaghetti po bolońsku i część jego objętości wlej do mięsa. Wymieszaj, a następnie wypełnij farszem surowe rurki cannelloni.
Ułóż je w podłużnym, szklanym lub ceramicznym naczyniu żaroodpornym i zalej pozostałą częścią sosu. Nadaje się do tego także zwykły sok pomidorowy Pudliszki, który również ma podobny smak. Danie zapiecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Makaron się ugotuje, a nadzienie będzie pełne smaku i aromatu.
Gulasz warzywny z sosami Pudliszki
Sos Pudliszki, podobnie zresztą jak sok pomidorowy Pudliszki, świetnie pasuje nie tylko do mięsa – może być także stosowany do warzyw. Świetnym rozwiązaniem jest dodanie go (na przykład słodko-kwaśnego lub z pieczarkami) do gulaszu warzywnego.
Potrzebujesz tylko papryki, cukinii i pieczarek. Podsmażaj je po kolei na patelni, aż zmiękną, i wrzucaj do jednego wspólnego garnka. Warzywa puszczą wodę. Gotuj je na małym ogniu. Możesz dodać trochę marchwi, nieco pietruszki czy selera – wszystko zależy od twoich upodobań. Kolejnym krokiem jest dodanie sosu Pudliszki lub soku pomidorowego. Nada on daniu pomidorowy, lekko słodki smak i niezwykły aromat przypraw, połączy także wszystkie produkty. Smacznego!