Tort bezowy z malinami

2
832
Tort bezowy z malinami
smacznego

[box_warning]Składniki:

  • 6 białek
  • 280 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 600ml kremówki
  • Śmietan fix
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Maliny mogą być mrożone (ale należy je wcześniej rozmrozić)
  • Czekolada do dekoracji

[/box_warning]

Pierwszy raz tort ten zrobiłam na mojej córeczki urodziny i tak posmakował całej rodzinie, że robię go na wszystkie urodziny jak i święta.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, po jednej łyżce – jest to bardzo ważne aby beza nam wyszła.

1/3 odkładamy a do reszty wsypujemy kakao (przesiewamy je przez sito) i mikserem na najniższych obrotach delikatnie mieszamy tak aby kakao połączyło nam się z ubitą masą bezową.

Na blasze wyłożonej pergaminem wykładamy masę bezową , nadajemy kształt koła o średnicy ok. 19cm. Jedna część biała i dwie kakaowe.

Pieczemy w 1300C przez godzinę. Po godzinie zostawiamy bezę w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Przygotowanie masy śmietanowej:

Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała, przed dodaniem do śmietany wlewamy w nią wrzątku taka ilość, aby zakrywała napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.

Kremówkę ubijamy dodajemy jeden śmietan fix i miksujemy, dodajemy  rozpuszczoną żelatynę ciągle miksując. Miksujemy jeszcze ok minutę.

Na paterze układamy płat bezy kakaowej wykładamy na nią 1/3 śmietany i układamy maliny, przykrywamy białą bezą i postępujemy tak samo jak wcześniej, przykrywamy drugim blatem kakaowym  wykładamy resztę bitej śmietany i maliny, posypujemy tartą czekoladą. SMACZNEGO!

Bezę ciężko się kroi, najlepiej więc włożyć nóż do wrzątku a ciasto dobrze schłodzić.

Moja rada: aby mrożone maliny wyglądały jak świeże i po rozmrożeniu nie zrobiła się z nich tzw. „ciapa”, rozłóżcie mrożone maliny tak aby płasko koło siebie leżały a po rozmrożeniu, ułóżcie je na papierze kuchennym, lekko osuszcie drugim kawałkiem i gotowe.

rozmroź maliny
rozmroź maliny

DSC_1256

smacznego
smacznego

 

Łóżka dla dzieci

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię