Ten jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni dostępny jest w tak wielu rozmiarach i wykonany z tak wielu różnych materiałów, że z trudem przychodzi nam wybór odpowiedniej patelni dla siebie. Co zatem uwzględnić kupując nową patelnię?
Jakiej patelni szukać?
Rozpoczynając poszukiwania patelni, zastanów się, do jakich celów jej potrzebujesz. Chcesz kupić naczynie, które będzie wystarczająco duże, żeby pomieścić większość przygotowywanych potraw. Zależy Ci też na tym, żeby patelnia podsmażała dania równomiernie, nie przypalała się i dała się łatwo umyć. Jeśli na patelni zamierzasz gotować curry, potrawy stir-fry albo mięsno-warzywne gulasze, wybierz głębsze naczynie z wysokimi ściankami. Patelnia do omletów czy naleśników powinna być natomiast płaska i z jak najniższym obramowaniem, żeby łatwo przekręcało się na niej przygotowane placki. Bez względu jednak na przeznaczenie patelni, im cięższa jej podstawa, tym lepiej.
Powierzchnie nieprzywierające kontra standardowe
Za najlepsze powierzchnie patelni uznaje się te nieprzywierające. Jedzenie się do nich nie przykleja, dzięki czemu czas przygotowania potrawy się skraca, a gotowanie i mycie jest proste i przyjemne. Przyrządzając danie na nieprzywierającej powłoce, potrzebujesz zaledwie odrobinę tłuszczu, przez co gotujesz zdrowiej i bardziej lekkostrawnie. Patelnie non-stick świetnie nadają się do smażenia jajek, naleśników, omletów i innych łatwo przywierających produktów. Wybierając naczynie do smażenia z nieprzywierającą powłoką, sprawdź, z jakich materiałów została wykonana. Niektóre patelnie wymagają specjalnego traktowania, np. używania do mieszania tylko plastikowych lub drewnianych akcesoriów oraz niskich temperatur.
Patelnie wykonane ze standardowych powłok, np. patelnie stalowe wymagają używania większych ilości tłuszczu do smażenia. Sprawia to, że potrawa nasiąka olejem lub masłem i staje się bardziej kaloryczna i mniej zdrowa. Przy dłuższym gotowaniu fragmenty jedzenia przyklejają się wraz z tłuszczem do patelni, przez co trudno ją domyć. Przyrządzanie jajek, omletów lub naleśników na patelni bez nieprzywierającej powłoki to prawdziwe wyzwanie.
Rodzaje powłok nieprzywierających
Za najbardziej popularną powłokę non-stick uznaje się powłokę teflonową (PTFE) flurorowo-polimerową. Ta wynaleziona w laboratorium firmy DuPont powłoka jest praktyczna, pozwala smażyć potrawy bez tłuszczu i daje się łatwo czyścić. Do mieszania dań na patelniach Tefal® http://www.tefal.pl/Garnki-i-Patelnie/Patelnie-i-garnki/c/pots%2B%26%2Bpans możesz nawet używać metalowych akcesoriów, bo powierzchnie są specjalnie wzmacniane.
W sieci pojawiają się opinie, że teflon szkodzi zdrowiu, wydzielając rakotwórczy kwas perfluorooktanowy (PFOA), a zarysowane powierzchnie i kawałki teflonu to prawdziwe zagrożenie. Firma DuPont produkująca teflonowe powłoki zapewnia, że ewentualna szkodliwość powłoki ujawnia się dopiero przy 260°C, a taką temperaturę trudno osiągnąć przy gotowaniu standardowych potraw. Wystarczy, że patelnię tylko delikatnie się rozgrzewa (na patelniach Tefal® umieszczony jest nawet specjalny znacznik pokazujący, kiedy patelnia jest odpowiednio rozgrzana), a następnie rozpoczyna smażenie, żeby uniknąć przegrzania powłoki. Kupując patelnię teflonową, nie możesz oszczędzać. Tylko naczynia oznaczone specjalnym znaczkiem z oryginalnym logo Teflonu® umieszczonym na niebieskim tle gwarantują najwyższą jakość. W takich patelniach nawet zarysowania czy oderwane fragmenty powłoki nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Niebezpieczne mogą być natomiast naczynia z nieoryginalnymi powłokami teflonowymi. Przy patelniach niskiej jakości z imitacją teflonu trudno określić skład materiału.
Coraz popularniejsza w ostatnich latach powłoka ceramiczna również doskonale sprawdza się jako bezpieczna i wygodna w użyciu powłoka nieprzywierająca. Patelnia pokryta ceramicznym materiałem równomiernie się nagrzewa, a składniki potrawy do niej nie przywierają. Dzięki temu na patelni można przyrządzać beztłuszczowe i lekkostrawne dania. Przygotowane na niej potrawy są idealnie obsmażone i przyrumienione, choć nie dodaje się do nich tłuszczu. Ceramika charakteryzuje się też duża trwałością i odpornością na zarysowania.
Rodzaj dna patelni
Niezależnie od rodzaju powłoki, patelnia powinna mieć dno grubości przynajmniej 4 mm. Ciężkie patelnie z grubym dnem zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni, a także dłużej utrzymują ciepło. Dzięki temu potrawa smaży się tak samo w każdym punkcie patelni, a gotowanie odbywa się szybciej niż w naczyniach z cienkim dnem. Grube dno dobrze przewodzące ciepło to również lepsza odporność na odkształcenia i deformacje.
Kupując patelnię na kuchenkę indukcyjną, sprawdź, czy dno naczynia wykonano z materiału magnetycznego (charakterystyczna płaska powierzchnia, a na niej stalowy dysk) i czy patelnia jest przystosowana do kuchenki indukcyjnej. Taką informację znajdziesz w specyfikacji.
Bez względu na to, jakie potrawy będziesz przyrządzać na patelni, wybierz naczynie z wysokiej jakości materiałów. Warto zakupić patelnię wyprodukowaną przez znaną i sprawdzoną firmę.