Zalety owoców liofilizowanych – dlaczego warto po nie sięgać?

0
185
Bowls with different freeze-dried berries and spoons on grey background
Owoce to jeden z podstawowych składników zbilansowanej diety każdego członka rodziny. Spożywanie kilku porcji świeżych owoców dziennie czasami bywa jednak trudne do wykonania. Na szczęście istnieją owoce liofilizowane! Przeczytaj nasz tekst, by dowiedzieć się, dlaczego zawsze warto je mieć pod ręką. Przedstawiamy najważniejsze zalety liofilizowanych owoców.

Moc witamin

Głównym powodem, dla którego staramy się sięgać po owoce jak najczęściej, są ich wartości zdrowotne. Świeże owoce zawierają mnóstwo witamin. Pozyskujemy z nich między innymi dobroczynną dla narządu wzroku witaminę A, wzmacniającą układ odpornościowy witaminę C czy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy z grupy B. Owoce dostarczają nam również wartościowych składników mineralnych, jak magnez i potas. Liofilizacja jest procesem, który pozwala na zachowanie większości witamin oraz składników mineralnych zawartych w świeżych owocach. Oznacza to, że owoce liofilizowane wzbogacają dietę Twojej rodziny niemal w takim samym stopniu, co świeże mango czy maliny.

Łatwość przechowywania

Podstawową wadą świeżych owoców jest krótki termin przydatności do spożycia. Trzeba przechowywać je w odpowiedni sposób i uważać, by niechcący ich nie odkształcić, bo w takim przypadku psują się jeszcze szybciej. Spakowanie jabłka czy banana do torebki, którą zabierasz do biura, albo do plecaka na górską wędrówkę, wiąże się z pewnym ryzykiem. Włożenie truskawek lub jagód do torby często kończy się zabrudzeniem jej zawartości, nawet jeśli odpowiednio zabezpieczysz owoce. W przypadku owoców liofilizowanych takie problemy nie występują – saszetki z pyłem możesz włożyć nawet do piórnika czy kieszeni kurtki – na pewno nic im się nie stanie.

Dostęp do owoców poza sezonem

Możliwość jedzenia świeżych truskawek, czarnej porzeczki czy śliwek to przywilej, z którego możemy korzystać tylko przez krótki okres w roku. Jeśli poza sezonem tęsknisz za tymi owocami, koniecznie sięgnij po truskawki czy śliwki w wersji liofilizowanej. Zachowują one smak i zapach świeżych owoców oraz znaczącą ilość składników odżywczych. Dodaj je do jogurtu albo do owsianki i poczuj smak lata nawet w środku zimy.

Właściwości barwiące

Liofilizowane owoce w formie pyłu możesz wykorzystać jako naturalne barwniki podczas gotowania. Sproszkowane maliny sprawią, że ciasto na naleśniki nabierze różowej barwy, a jagoda pokoloruje budyń na fioletowo. Wspólne kolorowanie smakołyków to dobry pomysł na zabawę z małymi dziećmi oraz sposób na zachęcenie ich do zjadania większych ilości owoców.

Prosta metoda na wzbogacenie diety

Owoce liofilizowane to 100% witamin i składników mineralnych bez dodatku cukru. Nie ma prostszego sposobu na wzbogacenie codziennego jadłospisu. Saszetki z owocowym pyłem są dobrym rozwiązaniem dla zapominalskich. Jeśli Twoja rodzina jada mniej owoców dlatego, że zdarza Wam się zapomnieć o nich podczas zakupów, owoce liofilizowane przyjdą Wam z pomocą. Wystarczy zadbać o to, by w domu zawsze był zapas saszetek z liofilizowanym bananem, truskawką czy ananasem.

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię