3 przepisy na smaczne pasty kanapkowe

0
970

Lubisz kanapki i najczęściej kupujesz do ich smarowania gotowe produkty? Zmień nawyki żywieniowe i postaw na zdrowsze, domowe produkty! Obawiasz się, że nic nie jest w stanie zastąpić Twojej ulubionej sklepowej pasty kanapkowej? W takim razie koniecznie przeczytaj nasz najnowszy wpis! Przedstawiamy w nim 3 sprawdzone przepisy na wyśmienite pasty, które z pewnością podbiją Twoje kubki smakowe!

Pasta z awokado

Ostatnio jesz coraz mniej pełnowartościowych produktów? A może znudziły Ci się powszechne pasty jajeczne lub tuńczykowe? Jeśli tak, to postaw na pastę z awokado – fit owocu, który uwielbiają wszyscy dietetycy. Co potrzebujesz do jej wykonania? Przede wszystkim dużego, dojrzałego awokado (jeśli nie możesz takiego znaleźć, kup 2 lub 3 mniejsze wcześniej i poczekaj aż zmiękną), kostki twarogu, łyżeczki soku z limonki oraz przypraw – bazylii, ziół prowansalskich, soli i pieprzu ziołowego – i odrobiny oliwy z oliwek. Awokado umyj, obierz i wydrąż pestkę. Następnie skrop odrobiną oliwy i soku z limonki. Poczekaj ok. 5 minut i dodaj do tego twaróg oraz przyprawy. Całość rozgnieć widelcem na gładką masę lub, jeśli tak ci wygodniej, zblenduj. Pasta najlepiej smakuje z pieczywem razowym lub chrupkim.

Pasta orzechowa

Chcesz, żeby przyrządzona przez Ciebie pasta orzechowa smakowała tak dobrze jak produkty z http://www.primavika.pl? W takim razie wypróbuj nasz przepis! Przygotuj kostkę twarogu, 3 łyżki dobrego miodu (najlepiej od lokalnego dostawcy), garść rozgniecionych orzechów (najlepsza będzie mieszanka – orzechy włoskie, ziemne, laskowe, nerkowce, brazylijskie, itd.), łyżeczkę rodzynek oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Taka pasta nie tylko pozbawiona jest sztucznych aromatów i ulepszaczy smaku, ale też doskonale nadaje się do każdego rodzaju chleba. Dodatkowo, można nią posmarować naleśniki oraz placuszki, a nawet połączyć z makaronem. Jeden przepis – kilka zastosowań!

Pasta z suszonych pomidorów

Lubisz włoskie smaki? Chcesz spróbować czegoś nowego i oryginalnego? Postaw na pastę z suszonych pomidorów! Oprócz słoiczka dobrej jakości pomidorów, potrzebujesz opakowania serka śmietankowego, garść ziaren słonecznika i dyni, 2-3 ząbki czosnku, pół szklanki świeżej bazylii oraz przyprawy – paprykę chili, zioła prowansalskie i oregano. Wszystkie składniki (nawet znajdującą się w słoiku oliwną zalewę) wlej do jednego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Następnie całość przełóż do słoika (może być ten po pomidorach) lub pojemnika z zamknięciem i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Pasta doskonale pasuje do pieczywa oraz grzanek. Można też traktować ją jako zdrowszą formę keczupu.

 

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię