Magazyn dla rodziców i dzieci.

 

Desery dla dzieci

1
  04/03/2016  |   Kategoria Na słodko

Dzieci to najwięksi zwolennicy słodkości. Kuszące smakiem i finezyjnie ozdobione desery, skuszą każdego łasucha. Sklepowe łakocie warto zastępować własnoręcznie przygotowanymi deserami serwowanymi na ciepło lub na zimno.

Naleśniki, racuchy i gofry

Jednym z najchętniej wybieranych przez dzieci deserów są naleśniki. Podawane na ciepło lub na zimno, miękkie i puszyste są idealne na domowy deser, kolację lub podwieczorek. Nadziewane białym serem i posypane cukrem pudrem, tropikalne z bananami czy też czekoladowe poduszeczki, to tylko niektóre z najbardziej znanych i lubianych przez dzieci naleśnikowych wariacji. Można wypełniać je dowolnym farszem. Ozdabiać dżemem, świeżymi owocami, jogurtem lub słodką polewą. Jednorazowo można przygotować większą porcję ciasta, które po usmażeniu zawiniemy w folię spożywczą i umieścimy w zamrażalniku. W taki sposób ciasto może być przechowywane przez ok. 3 dni.

Innym dziecięcym ulubieńcem są racuchy. Nieduże, smażone na złoto placuszki można serwować w towarzystwie syropu klonowego, śliwek lub jabłek. Kolejną apetyczną propozycją dziecięcych faworytów są gofry. Smakują zarówno serwowane na ciepło, jak i w wydaniu na zimno. Ze słodkich gofrów możemy układać torciki i chatki. Pulchne i chrupiące wafle możemy jeść solo lub z dowolnymi dodatkami. Dzieci najchętniej sięgają po gofry z bitą śmietaną i owocami lub gofry z musem truskawkowym. Wśród domowych deserów nie powinno też zabraknąć wypiekanej na kruchym lub półkruchym cieście aromatycznej szarlotki. Zwykle nadzieniem w szarlotce są jabłka, ale smaczną innowacją jest także dodanie gruszek lub brzoskwiń. Szarlotkę serwowaną na ciepło warto podać z lodami waniliowymi lub musem żurawinowym.

Galaretki, budynie, kisiele i lody

Najbardziej popularnymi dziecięcymi deserami serwowanymi na zimno są budynie, jogurty, galaretki i kisiele. Są aksamitne, gładkie i kolorowe. Warto jednak od czasu do czasu zaskoczyć maluchy nowym deserem. Smacznym pomysłem jest na przykład domowe ptasie mleczko. Mleczna pianka podawana z owocami i polewą czekoladową to doskonały pomysł na przyjęcia typu kinderparty. Propozycją na deser, który doskonale sprawdzi się w upalne dni są koktajle lodowe. Można serwować je w szklaneczkach ze słomkami i ozdabiać startą czekoladą, kolorową posypką lub owocami. Połączenie lodów ze świeżymi owocami i sokami zadowoli każdego małego smakosza. Znanym domowym deserem serwowanym na zimno są także szyszki przygotowywane z preparowanego ryżu i rozpuszczonych krówek. Są łatwe w przygotowaniu, niedrogie i wyjątkowo chrupiące.


Autor

MK


Jeden komentarz


  1. Danka
     
    Danka

    Ślinka cieknie!!! Pyszności!!! Nalesniki najlepsze po staremu: z cukrem.





Odpowiedz


(wymagane)