Beza – słodka podstawa tortów i ciasteczek

0
326

 Jak zrobić bezę?  Ciasta bezowe robi się z białek ubitych z cukrem  i ewentualnie dodatkami aromatycznymi. Aby piana z białek się udała, miska i trzepaczka lub końcówki miksera muszą być czyste i całkowicie suche. Jeśli do białek dostanie się nawet odrobina wody lub żółtka, piana nie będzie odpowiednio sztywna.

Ciasto bezowe wypieka się, a wręcz wysusza w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, w temperaturze 100-120 C.

Warto zrobić smakowe ciastka, przekładając dwie bezy pysznym kremem lub deser lodowy – z bezy, lodów i sosu np, czekoladowego.

Metoda przygotowania masy bezowej zależy od tego, do czego chcemy ją wykorzystać. Krycha beza najlepiej nadaje się na pojedyncze beziki, natomiast ciągnąca – na ciastka oraz torty.

Beza krucha: aby ją przygotować, dodać trzeba do białek 1/3 przewidzianego w składnikach cukru, ubić całość na sztywną pianę, a następnie dodać pozostałą część cukru.

Beza ciągła: aby ja zrobić trzeba ubić białka na sztywną pianę, a dopiero później dodać cukier. Całość ubijamy do momentu aż masa będzie gładka i lśniąca.

Przepis na łatwe beziki kruche:

  1. Podgrzej piekarnik do temperatury 125 C. 3 białka wbij do czystej, suchej miski, dodaj do nich 1/3 cukru pudru ( na całość będzie potrzebne 80 g cukru) i ubij na sztywna pianę. Następnie wsyp ostrożnie resztę cukru, dalej ubijając. Wyjdą z tego kruche beziki.
  2. Łyżka lub szprycą uformuj ok. 40 bezików na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
  3. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok 45 minut, aż będą puszyste i kruche.

 

Przepis na lekkie bezy ciągłe:

  1. Składniki: 5 białek, 200 g cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżka mąki ziemniaczanej,
  2. Podgrzej piekarnik do temperatury 100 C. Ubij białka na sztywną pianę.
  3. Wymieszaj cukier puder, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną oraz mąkę ziemniaczaną i połącz z pianą z białek.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj łyżeczką ok. 20 kulek i piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 40 minut, aż będą suche i złotawe.

 

[box_warning]Blaty bezowe do tortu Pawłowej pieczemy dłużej, ok. 1,5 godziny.[/box_warning]

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię