Orzechy

0
280

Ciekawe informacje:
Orzechy rosną na krzewach i drzewach różnych rozmiarów.  Skorupki różnią się wyglądem i twardością. Bywają gładkie lub pomarszczone, w kolorach od beżowego po ciemnobrązowy.  Często pojawiają się w przepisach jako dodatek do wypieków, ponieważ oprócz aromatu i smaku nadają deserom wilgotność i zawierają cenny błonnik. Ciasto można przygotować z samych orzechów, bez dodatku mąki pszennej, co jest szczególnie ważne dla osób z nietolerancją glutenu. Niestety, wiele osób jest uczulonych na orzechy, zawsze więc trzeba poinformować gości, jeśli dodaliśmy  je do ciasta.

Przechowywanie orzechów:
Kupując i przechowując orzechy, pamiętajmy, że mają one wysoką zawartość tłuszczu — nawet do 70%, co oznacza, że łatwo się psują. Dlatego należy trzymać je w chłodnym, ciemnym miejscu, aby dłużej zachowały świeżość. Ważne jest również, by dokładnie je przykryć lub zapakować.

Kokos: to owoc palmy kokosowej, wystę­pującej głównie w Azji Południowej. Pokryty jest bardzo twardą skorupą. Wewnątrz znajduje się płyn — mleczko kokosowe przydatne w gotowaniu i pieczeniu. Wydrążony, zmielony i wysuszony miąższ orzecha kokosowego to wiórki kokosowe — popularny dodatek do ciast, różnego rodzaju ciasteczek i tart.

Pekany: pochodzą ze środkowej części Stanów Zjednoczonych, a także z niektórych regionów Azji. Są owocami orzesznika jadalnego, który dorasta do 50 m wysokości. W smaku przypominają orzechy włoskie, choć są nieco delikatniejsze. Pekany dodaje się do ciast w całości lub posiekane. Kandyzowane w syropie klonowym stanowią wyśmienity dodatek do lodów waniliowych.

Pistacje: podobnie jak orzeszki piniowe, występują w rejonie Morza Śródziemnego. Najlepsze pochodzą z Sycylii oraz Turcji. Orzechy te różnią się od innych kolorem i kształtem — są jasnozielone, lekko trójkątne. Ich smak idealnie pasuje do wielu wypieków. Stosowane są często w kuchni arabskiej, są również składnikiem włoskiej mortadeli. Solone pistacje to wyśmienita przekąska do drinków.

Orzechy laskowe: to najpopularniejsze orzechy, które rosną w wielu miejscach na świecie. Bez względu na to, czy są zmielone, grubo posiekane, czy w całości, najlepiej smakują po uprażeniu na gorącej, suchej patelni. Dodaje się je do ciasta, a także mas tortowych i kremów. Pyszne są też lody z ich dodatkiem.

Orzeszki piniowe: to nasiona pewnych gatunków sosny. Najczęściej występują w rejonie Morza Śródziemnego, co ma oczywiście ogromny wpływ na kuchnię śródziemnomorską. Są podstawowym składnikiem włoskiego pesto, a także marokańskich dań na bazie kuskusa. Używa się ich również do słodkich wypieków.

Orzechy brazylijskie: posiekane można zastosować jako posypkę do ciasta lub dodać do nadzienia rolady. Znane są nie tylko w Brazylii, ale też w innych krajach Ameryki Południowej.

Orzechy włoskie: najlepsze podobno rosną we Francji, ale pochodzą z południowo-wschodniej Azji. Orzechy włoskie najczęściej je się na surowo. Zmielone lub posiekane dodaje się do ciasta, zaś połówki tych orzechów doskonale nadają się do dekoracji tortów. Dobre do lodów.

[box_warning]Orzechy bardzo korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu, dlatego warto je jeść. Dodane do deserów czy dań wytrawnych podniosą walory smakowe dania, ale również zwiększą jego wartość odżywczą.[/box_warning]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię