Środki spulchniające

2
1978

Potrzebne są nam przy pieczeniu ciast i chleba. Podobnie jak świeże drożdże, muszą być używane prawidłowo, by dały jak najlepsze rezultaty.

Proszek do pieczenia – jest najczęściej stosowanym środkiem spulchniającym. Używa się go do ciast, muffinów, ciasteczek i niektórych rodzajów pieczywa. Jego skład to: soda oczyszczona, regulatory kwasowości oraz skrobia ziemniaczana.. Ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia będzie lekkie i puszyste. Ważne by najpierw połączyć go ze suchymi składnikami. A jeszcze ważniejsze by dokładnie wymieszać go z mąką, dzięki czemu ciasto wyrośnie równomiernie.

Proszek do pieczenia wytwarza dwutlenek węgla, dzięki któremu ciasto wyrasta. Występuje tu dwukrotny efekt: trochę gazu wytwarza się podczas przygotowywania ciasta a reszta, czyli większość, uwalniana jest w wysokiej temperaturze, czyli podczas pieczenia.

Jeśli dodajemy do masy ciepłe mleko lub wodę, trzeba piec ciasto zaraz po jego wyrobieniu, ponieważ dwutlenek węgla zacznie się uwalniać po kontakcie w ciepłym płynem.. Jeśli wlewamy zimny płyn, może ono postać chwilę bez konsekwencji wyrastania (chyba, że tak wymaga przepis).

Soda oczyszczona – ma bardzo dużo zastosowań, np. do pieczenia herbatników, by były bardziej chrupiące. Soda oczyszczona to czysty wodorowęglan sodu – środek spulchniający silniejszy od proszku do pieczenia. Mieszamy go na sucho z innymi suchymi składnikami bądź rozpuścić w odrobinie płynu. By uwolnić całkowicie dwutlenek węgla do ciasta należy dodać jakiś kwaśny składnik, np. śmietanę. Inaczej ciasto może mieć nieprzyjemny posmak.

Wodorowęglan amonu – używany przede wszystkim do wypieku wszelkich ciasteczek, by nadać im delikatność i chrupkość. Po podgrzaniu związek ten rozpada się na dwutlenek węgla i amoniak. Też mieszamy go ze suchymi składnikami.

 

Przeliczniki:

Jeśli nie masz w domu wymienionego powyżej środka spulchniającego, możesz go zastąpić:

1 łyżeczka sody oczyszczonej = 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka wodorowęglanu amonu = 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Łóżka dla dzieci

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię