Szybkowar w naszej kuchni

1
166

Obecnie prawie każdy z nas spożywa domowe posiłki w mniejszym lub większym pośpiechu. Praca, nauka, chęć wybicia się czy też jakieś inne obowiązki nie pozwalają nam na długie stanie w kuchni i przygotowywania obiadu. Niektóre osoby ratują się w tym przypadku jedzeniem mrożonek, inni jedzą gotowe dania czy potrawy z proszku lub stołują się gdzieś na mieście. Chcąc to zmienić warto na pewno zaopatrzyć się w praktyczny szybkowar, który pozwala na dużo szybsze przygotowanie normalnych potraw.

Obecnie prawie każdy z nas spożywa domowe posiłki w mniejszym lub większym pośpiechu. Praca, nauka, chęć wybicia się czy też jakieś inne obowiązki nie pozwalają nam na długie stanie w kuchni i przygotowywania obiadu. Niektóre osoby ratują się w tym przypadku jedzeniem mrożonek, inni jedzą gotowe dania czy potrawy z proszku lub stołują się gdzieś na mieście. Chcąc to zmienić warto na pewno zaopatrzyć się w praktyczny szybkowar, który pozwala na dużo szybsze przygotowanie normalnych potraw.

Trochę o cyklu gotowania

Technologia zastosowana w współcześnie oferowanych szybkowarach była znana i używana już dawno temu. W szybkowarze tworzy się wysokie ciśnienie, temperatura wody rośnie i uzyskuje naprawdę wysoki poziom. Dzięki temu zarówno zupy, jak i inne potrawy gotują się w przyspieszonym tempie. Pokrywa szybkowaru jest szczelna i posiada zwalniający się zawór, którego zadaniem jest wypuszczanie nadmiaru pary, utrzymywanie optymalnej temperatury w naczyniu i uniknięcie uszkodzenia szybkowaru czy pokrywy. Nie jest to, więc jakiś skomplikowany mechanizm, jednak w jest on na pewno w pełni skuteczny. Szybkowary nie tylko oszczędzają nasz czas, lecz również i energię. Dodatkowo jedzenie przygotowane w ten sposób nie traci cennych witamin i minerałów. Przykładowo zupa jarzynowa gotuje się w szybkowarze około czterech minut, ziemniaki sześć a kurczak średnio dziesięć.

Podział i budowa szybkowaruszybkowar (2)

Istnieją dwa rodzaje szybkowarów: elektryczne i tradycyjne. Te klasyczne szybkowary wyglądają jak zwykłe garnki, wyróżnia je jednak specjalna pokrywa oraz rozmiary. Niektóre z nich posiadają timer, który pomaga w pilnowaniu czasu gotowania się potrawy oraz specjalne mechanizmy, ułatwiające gotowanie na różne sposoby. Jedną z nich jest funkcja parowania, dzięki czemu szybkowar może występować w roli normalnego garnka. Dużo szybkowarów jest wyposażonych w termometr, dzięki któremu możemy kontrolować temperaturę gotowania się naszej potrawy. Innym udogodnieniem jest system usuwania nadmiaru ciśnienia i pary z garnka. Niektóre szybkowary posiadają nawet specjalne urządzenie do programowania typu gotowania.  Elektryczne szybkowary są idealne w podróży oraz dla osób bez kuchenki, bowiem działają one po podłączeniu ich do prądu. Wybierając szybkowar, należy pomyśleć o jego wymiarach pod kątem tego, co planujemy tam przygotowywać. Wszystko zależy również od tego, dla ilu osób chcemy gotować. Dla średniej rodziny z dwójką dzieci najlepiej wybrać sześciolitrowy szybkowar.

Materiał wykonania naczynia i dodatkowe akcesoria

Szybkowary zazwyczaj są tworzone z aluminium lub stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest bardzo wytrzymała i nie zmienia smaku potraw. Ma jednak wadę – wolniej rozprowadza ciepło. Aluminium nagrzewa się szybciej, szybciej też jednak ucieka z niego ciepło. Uchwyt szybkowaru powinien mieć zatrzaski oraz wygodną rączkę. Mechanizm zapewniający bezpieczeństwo natomiast powinien być wyposażony w dwa zawory oraz uszczelkę, aby cały system szybkowaru działał w pełni prawidłowo. Do szybkowarów często dołącza się różne akcesoria, takie jak wkładki umożliwiające gotowanie na parze, rozmrażanie jedzenia czy robienie soku z owoców. Ceny szybkowarów zazwyczaj nie są wygórowane. Najtańsze można kupić już za sto pięćdziesiąt złotych, najdroższe- ponad tysiąc i więcej. Wszystko zależy od upodobań. Szybkowar z pewnością przyda się w kuchni każdego z nas, ponieważ oszczędza czas, energię oraz daje wiele możliwości w szybkim przyrządzaniu smacznych potraw.

Łukasz Głuszcz
Artykuł został przygotowany przez sklep internetowy ostry-sklep.pl oferujący duży wybór akcesoriów kuchennych i nie tylko.

szybkowar (1)

1 KOMENTARZ

  1. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak przydatny może być szybkowar. Dopóki nie dostałam go w prezencie z pewnością nie dałabym się namówić na zakup. Okazało się że jedzenie rzeczywiście smakuje zupełnie inaczej. Ponadto jest szybciej i zdrowiej. Teraz to mój ulubiony garnek w kuchni. Więcej informacji o szybkowarach można znaleźć na stronie np. czas gotowania w szybkowarze, części do szybkowarów, instrukcja obsługi, przepisy:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię