Pomysły na desery dla dzieci w pucharkach
Dla dzieci niezwykle istotną kwestią jest sposób podania smakołyku. Puchary deserowe przysmak w bardzo atrakcyjny sposób. Inne sposób na formę podania można znaleźć w treści artykułu pt.„Deser dla dziecka – kilka pomysłów na ciekawe podanie„. Poniższe propozycje łakoci dla dzieci przypadły do gustu nawet niejadkom.
1. Malinowa chmurka w pucharku
To bardzo prosty przepis, który jednocześnie zapewnia cudowne doznania smakowe. Wykonanie jego jest niezwykle proste, ponieważ nie wymaga użycia piekarnika. Pierwszą warstwę mogą stanowić pokruszone biszkopty lub ciasteczka. Następnie należy wsypać do naczynia świeże maliny bogate w witaminy C oraz E oraz zalać wcześniej przygotowaną galaretką najlepiej o smaku malinowy. Następnie warto poczekać na jej stężenie, a w tym czasie przygotować krem, który może składać się z serka mascarpone, śmietany i erytrytolu. Na szczycie deseru można umieścić migdały i kilka malin.
2. Pianka o smaku jogurtowo-jagodowym
Pierwsza warstwa tego deseru będzie składała się z mleka, cukru lub jego zamiennika i żelatyny. Po połączeniu składników w rondelku należy całość odstawić, aby nieco stężała. W tym samym czasie można przygotowywać drugą warstwę składającą się z ugotowanego mleka połączonego z żelatyną, do którego należy później dodać zblendowany twaróg z jogurtem oraz dodać na końcu zblendowane jagody. Na wierzch można dodać nieco jagód oraz białej czekolady. Takie danie to niesamowite źródło antyoksydantów.
3. Pyszne i zdrowe Monte
W celu wykonaniu takiego deseru potrzebne będzie wykorzystanie: kaszy jaglanej, mleka zwykłego lub roślinnego, orzechów laskowych, twarogu, cukru lub dowolnego zamiennika oraz sproszkowanego kakao. Pierwszym etapem przygotowań będzie ugotowanie oraz zblendowanie kaszy jaglanej. Utworzy się w ten sposób tzw. budyń jaglany. Po ostygnięciu można w blenderze dodać twaróg, cukier oraz dolewać mleka, aby konsystencja przypominała tę w serku Monte. Tak otrzymaną mieszaninę podzielić na pół. Jedną wymieszać z masłem z orzechów laskowych lub zblendowanymi orzechami. Druga warta stanowi brązową warstwę dzięki dodaniu kakao i nieco większej ilości kakao. W ten sposób można stworzyć 2 lub więcej warstw. Całość można posypać podprażonymi orzechami lub wiórkami czekolady deserowej.
4. Pudding chia z owocami jagodowymi
Przygotowanie takiego deseru nie powinno potrwać dłużej niż 10 minut. Na początku warto podgrzane wcześniej mleko zblendować z jagodami, gdy powstanie jednolita konsystencja, należy dodać nasiona chia. W ten sposób powstanie masa tworząca pudding. Dodanie cukru lub jego zamiennika może dodać dodatkowej słodyczy. Ważne, aby odczekać odpowiednio długo najlepiej całą noc w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Na wierzch warto dodać różne owoce jagodowe jak: maliny, jeżyny, jagody czy borówki. Taki deser jest nie tylko pyszny, ale stanowi również bombę witamin.
5. Deser à la Pana Cotta
W zestawieniu nie może zabraknąć propozycji zawierającej lubiane przez wszystkie dzieci truskawki. Pierwszą warstwę będą stanowiły: żelatyna, odrobina wody, jogurt oraz cukier lub jego zamiennik. Idealnym dodatkiem będzie również wykorzystanie prawdziwej wanilii. Drugą warstwę będą stanowiły zblendowane truskawki. Całość można udekorować świeżymi truskawkami.