Dieta nowotworowa – proponowany jadłospis

0
289
Sposób odżywiania, jak udowadniają naukowcy, ma znaczący wpływ na rozwój i przebieg chorób nowotworowych. W poniższym artykule wyjaśniamy najważniejsze zasady diety nowotworowej i przedstawiamy propozycję jadłospisu dla pacjentów onkologicznych.

Na czym polega dieta nowotworowa? 

Dieta w chorobie nowotworowej powinna być poprzedzona rzetelnym wywiadem żywieniowym. Dietetyk, również w oparciu o zalecenia lekarskie, poznać powinien dotychczasowe nawyki i preferencje żywieniowe pacjenta i ułoży plan żywienia w taki sposób, by dieta sprzyjała leczeniu chorego. Jako że choroba nowotworowa może wywoływać zaburzenia odżywiania (np. jadłowstręt) i znaczące wahania masy ciała, dieta powinna dostarczać niezbędnych składników i być odpowiednio zbilansowana – tj. ilość białka powinna wynosić 15-20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, tłuszcze – 30%, a węglowodany – 55%. Właściwe żywienie pozwala nie tylko pokryć zapotrzebowanie na poszczególne składniki żywieniowe, ale także wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia chorego.

W diecie nowotworowej powinno się zatem:

  • unikać potraw smażonych, wędzonych, konserwowanych, ostrych przypraw, używek;
  • ograniczyć spożycie cukru i tłuszczów;
  • stosować dietę lekkostrawną – potrawy mogą być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone beztłuszczowo w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub w folii;
  • spożywać większe ilości warzyw i owoców – najlepiej w postaci surowej (nie mniej niż 0,5 kg);
  • uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie na białko i węglowodany, które są niezbędne w zwalczaniu raka;
  • zapewniać właściwą ilość płynów (2-2,5 litra w ciągu dnia – najlepiej wodę, ale także soki i koktajle, kompoty);
  • wzbogacać posiłki o produkty wysokoenergetyczne i produkty obfitujące w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 (np. tłuste ryby morskie, awokado, oliwa z oliwek);
  • brać pod uwagę preferencje żywieniowe pacjenta.

Jakie są zalecenia i przeciwwskazania do stosowania diety w chorobach onkologicznych? 

Leczenie raka poszczególnych narządów wspomóc może odpowiednio zbilansowana dieta nowotworowa – zalecenia i przeciwwskazania w chorobach onkologicznych w każdym z rodzajów nowotworów mogą natomiast znacząco się od siebie różnić. Nadrzędną zasadą w diecie nowotworowej jest jednak reguła, by nie obciążać zajętego przez nowotwór narządu – zwłaszcza, jeśli choroba dotyczy układu pokarmowego czy trawiennego. Pacjent powinien również obserwować reakcje swojego organizmu – jeśli jakaś żywność powoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, należy wyeliminować dany produkt z diety.

Przykładowy jadłospis w diecie nowotworowej 

Poniżej przedstawiamy propozycje dań do wyboru, jakie warto włączyć do codziennego jadłospisu w diecie nowotworowej. Jadłospis powinien być dostosowany do indywidualnych wymagań i preferencji żywieniowych pacjenta – najlepiej dokonać tego w porozumieniu i po konsultacji z dietetykiem. 

Śniadanie:

  • tosty francuskie z konfiturą,
  • koktajl z jarmużem,
  • bananowa granola,
  • orzechowa owsianka,
  • sałatka owocowa z jogurtem.

Obiad:

  • indyk po tajsku,
  • zupa marchewkowa,
  • zupa pomidorowa z makaronem,
  • bitki cielęce,
  • jaglany krupnik,
  • klopsiki z purée koperkowym,
  • barszcz czerwony,
  • pieczony filet z łososia z ziołami.

Kolacja:

  • chrupkie pieczywo z serkiem,
  • tortilla z warzywami,
  • twarożek z warzywami i pieczywem,
  • sałatka jarzynowa,
  • budyń ryżowy,
  • tosty z wędliną, pomidorem i sałatą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię