Kolejny smak mojego dzieciństwa. Zrobiłam go moim dzieciom aby spróbowały czekoladki z dzieciństwa mamy 🙂
[box_warning]Składniki:
- 400 g mleka w proszku
- 2 opakowania herbatników (po 100g)
- 100 g orzechów włoskich
- 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kakao
- 1,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 szklanki mleka
- 200 g masła
[/box_warning]
Zagrzać mleko, dodać pokrojone masło, rozpuścić na małym ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać cukry oraz kakao.
Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdjąć z ognia i powoli wsypywać mleko w proszku. Cierpliwie miksować do momentu otrzymania jednolitej masy pozbawionej grudek. Najlepiej łyżka po łyżce, wtedy nie będzie problemu z grudkami.
Wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki i orzechy. Wymieszać drewnianą łopatką.
Masę wyłożyć do foremki, ostudzić, schłodzić w lodówce.
![składniki na blok czekoladowy](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_3396.jpg)
![masło rozpuszczamy w ciepłym mleku](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_3400.jpg)
![dodajemy cukry i kakao](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_3402-1024x678.jpg)
![miksując dodajemy mleko w proszku](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_3406-1024x678.jpg)
![kruszymy herbatniki](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_3412-1024x678.jpg)
![rozdrabniamy orzechy](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_3413-1024x678.jpg)
![mieszamy herbatniki i orzechy z masą czekoladową](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_3415-1024x678.jpg)
![przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_3417-1024x678.jpg)
![Smacznego](https://funkydiva.pl/wp-content/uploads/2013/01/DSC_3453-1024x682.jpg)
Robię często!! Moje dzieci to uwielbiają !!
Pamiętam blok z dzieciństwa. Pychota! Ja robię tak samo!!!