blok czekoladowy

2
798
Smacznego

Kolejny smak mojego dzieciństwa. Zrobiłam go moim dzieciom aby spróbowały czekoladki z dzieciństwa mamy 🙂

 

[box_warning]Składniki:

  • 400 g mleka w proszku
  • 2 opakowania herbatników (po 100g)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 200 g masła

[/box_warning]

 

Zagrzać mleko, dodać pokrojone masło, rozpuścić na małym ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać cukry oraz kakao.
Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdjąć z ognia i powoli wsypywać mleko w proszku. Cierpliwie miksować do momentu otrzymania jednolitej masy pozbawionej grudek. Najlepiej łyżka po łyżce, wtedy nie będzie problemu z grudkami.

Wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki i orzechy. Wymieszać drewnianą łopatką.
Masę wyłożyć do foremki, ostudzić, schłodzić w lodówce.

składniki na blok czekoladowy
składniki na blok czekoladowy

 

masło rozpuszczamy w ciepłym mleku
masło rozpuszczamy w ciepłym mleku

 

dodajemy cukry i kakao
dodajemy cukry i kakao

 

miksując dodajemy mleko w proszku
miksując dodajemy mleko w proszku

 

kruszymy herbatniki
kruszymy herbatniki

 

rozdrabniamy orzechy
rozdrabniamy orzechy

 

mieszamy herbatniki i orzechy z masą czekoladową
mieszamy herbatniki i orzechy z masą czekoladową

 

przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki
przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki

 

Smacznego
Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

 

Łóżka dla dzieci

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię