Ten chleb nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Kurkuma nada mu złoty kolor a posypka z soli sprawi, że będzie chrupiący.
[box_error]Składniki na 2 bochenki:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml ciepłej wody
- 1 kg mąki
- łyżka soli
- 200 g marchwi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki kurkumy
[/box_error]
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych otworach, a następnie dodajemy do niej oliwę, kurkumę oraz rozpuszczone drożdże.
- Teraz wsypujemy mąkę i wyrabiamy wszystkie składniki na gładkie ciasto i odstawiamy je na 40 minut do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
- Natłuszczamy dwie formy i oprószamy je mąką. Ciasto trzeba ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i włożyć do form.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Piekarnik podgrzewamy do temperatury 200 C
- Bochenki smarujemy rozmieszanym żółtkiem i posypujemy solą gruboziarnistą.
- Pieczemy 40-50 minut
[box_warning]To pyszny i zdrowy chleb, dzięki zawartości kurkumy i marchwi.[/box_warning]