CIASTO KRUCHE SŁODKIE: przygotowuje się je z mąki, cukru, tłuszczu i żółtka. Składniki łączymy szybko – ręcznie lub w mikserze (jeśli będziemy wyrabiać zbyt długo, ciasto stanie się twarde). Trzeba pamiętać, by nie dodawać od razu całej mąki, gdyż zwiększa ona swoją objętość podczas leżakowania w lodówce. Jeśli mąki jest za dużo ciasto będzie zbyt sypkie, natomiast za mała jej ilość – że będzie wilgotne. Jeśli ciasto wymaga wałkowania, trzeba wbić całe jajko.
[box_error]Składniki:
- 300-350 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- żółtko lub całe jajko
- ewentualnie esencja zapachowa
[/box_error]
- Podgrzej piekarnik do temperatury 180-200 C
- Do mąki dodaj cukier puder, esencje zapachową, posiekane masło lub margarynę oraz jajko.
- Szybko wyrób ciasto i włóż je do lodówki na 2 godziny, a następnie rozwałkuj na potrzebną wielkość i kształt.
- Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok 10-15 min.
- Ilość ciasta z tego przepisu wystarczy na formę o średnicy 25-30cm.
CIASTO KRUCHE WYTRAWNE: Przygotowuje się je z mąki, masła i wody. Zwykle używa się białej mąki pszennej, ale jej część można zastąpić 1/3 mąki z grubego przemiału, np. razową. To ciasto również wyrabiamy szybko, ponieważ będzie wysychać i zmniejszy objętość podczas pieczenia. . Przed pieczeniem trzeba schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 30-60 minut – łatwiej się rozwałkuje.
[box_error]Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g schłodzonego masła
- 3 łyżki wody
[/box_error]
- Masło posiekaj z mąką, po czym dodaj wodę i szybko wyrób ciasto
- Wstaw je do lodówki na 30-60 minut, a później rozwałkuj.
- Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok 10-15 minut
- Ilość ciasta z tego przepisu wystarczy na formę o średnicy 25-30cm.
CIASTO FRANCUSKIE: własnoręcznie wykonanie ciasta francuskiego wymaga dużo cierpliwości. Gotowe, mrożone dostępne niemal w każdym sklepie jest bardzo dobre. Idealnie nadaje się na paszteciki, tarty, do zapiekanek oraz deserów.
[box_warning]Do ciasta przeznaczonego na tarty lub inne wyroby wytrawne można dodać starty ser, zioła, koncentrat pomidorowy. A ciasto z którego powstaną wypieki słodkie możemy doprawić imbirem, cynamonem lub kardamonem.[/box_warning]