Tak podanym ciastem zaskoczycie wszystkich gości. Ciasto pieczone w skorupkach, czyli jajka na słodko. Wykonanie nie jest trudne, ale trzeba cierpliwości i precyzji – głównie przy robieniu wydmuszki i wciskania tam ciasta. Bardzo delikatna skorupka łatwo pęka. Ale warto się trochę pomęczyć bo efekt jest świetny.
Można zrobić ciasto takie jak na muffinki czy użyć gotowego z pudełka. Zwykły biszkopt też nadje się idealnie.
- robimy wydmuszki; z żółtek i białka można zrobić ciasto
- następnie trzeba je wyparzyć w gorącej wodzie przez parę chwil
- jeśli chcemy można też je pokolorować; gotowe barwniki do jaj dostaniemy w sklepach
- przygotowane ciasto, według naszego ulubionego przepisu powoli i delikatnie umieszczamy w skorupce, najlepiej za pomocą tuby cukierniczej
- aby było łatwiej jajka umieszczamy w foremkach do muffinek, obwinięte wcześniej folią aluminiową
- co ważne : wypełniamy jaja do połowy lub 3/4, ponieważ ciasto będzie rosło
- wkładamy do piekarnika (jajka owinięte w foli aluminiowej w blaszce do mufinek, jak na zdjęciach) i pieczemy według przepisy ciasta, którego użyliśmy
Po upieczeniu, czasem może zdarzyć się, że ciasto za bardzo wyrosło ze skorupki. To nie problem trzeba tylko delikatnie i równo je odciąć.
Podajemy w w skorupkach w świątecznym wystroju, najlepiej do kawki.
Smacznego jaja!
Źródło: strony internetowe