Drożdże – jak używać

1
974

Drożdże to podstawowy składnik ciasta drożdżowego.

Świeże: używane są do wypieku świeżego chleba, słodkiego pieczywa, ciastek, pierożków i pizz. Należy je trzymać w lodówce. Podczas przechowywania drożdże mogą nieco wyschnąć, ale nie powinno to wpłynąć na ich jakość.

Suszone: powstają w wyniku suszenia drożdży świeżych. Rozpuszczają się szybiciej jeśli wymieszamy je z łyżeczką cukru. Ich dużą zaletą jest dłuższa trwałość, dlatego można mieć bez problemu zapas suszonych drożdży w domu.

Temperatura a drożdże: duże znaczenia ma temperatura płynu dodawanego do drożdży. Zbyt wysoka sprawi, że przestaną rosnąć. Za niska wydłuży czas wzrostu. Świeże drożdże rozpuszczamy w temperaturze 37 C, czyli letniej wodzie. Suszone natomiast potrzebują do uaktywnienia płynu o nieco wyższej temperaturze: 45-50 C.

Świeże drożdże rozpuszczamy w płynie, a suszone mieszamy najpierw z mąką.

Rola cukru: aby drożdże lepiej zadziałały, potrzebny jest cukier – dzięki niemu ciasto wyrośnie szybciej. Żeby nie było zbyt słodkie do 500 ml płynu i 50 g drożdży dodajemy tylko 2 łyżki cukru.

Drugie wyrastanie: Ciasto na chleb pozostawione do wyrośnięcia dwukrotnie, będzie miało lepszą konsystencję i smak od ciasta po jednokrotnym wyrastaniu. Taki chleb zachowa także dłużej swą świeżość.

Nie mrozimy świeżych drożdży, ponieważ uszkodzisz ich strukturę – ciasto nie urośnie a chleb będzie płaski.
Drożdże są bogatym źródłem witaminy B2, która jest odpowiedzialna między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego w naszym organizmie.

7 gramów drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię