Garnek – z czego może być wykonany?
Garnki mogą być wykonane z różnorodnych materiałów. Najczęściej jest to aluminium, emalia, stal nierdzewna, miedź, żeliwo oraz szkło. Oto czym charakteryzują się poszczególne typy garnków:
Garnki z aluminium – szybko się nagrzewają i są bardzo lekkie. Specjaliści zalecają, aby nie gotować w nich kwaśnych potraw (m.in. na bazie kiszonej kapusty, szpinaku, z octem), ponieważ aluminium może wchodzić w interakcję z tymi składnikami, uwalniając szkodliwe dla zdrowia związki. W innych przypadkach sprawdzają się świetnie, równomiernie grzejąc danie.
Garnki emaliowane – garnek tego typu znany jest chyba każdej osobie. Kilkanaście lat temu były to modele najczęściej spotykane w polskich kuchniach. Na pewien czas zostały zapominane, jednak producenci i użytkownicy na nowo odkrywają ich wyjątkowość. Emalia jest odporna na korozję, wysoką temperaturę oraz działanie środków chemicznych. Garnki emaliowane są przyjazne alergikom i w pełni bezpieczne. Świetnie sprawdzają się do gotowania oraz przechowywania potraw.
Garnki ze stali nierdzewnej – to modele które od kilku lat pozostają chętnie wybieranym akcesorium kuchennym. Najlepiej zdecydować się na garnek z grubym dnem, który zabezpiecza przed przywieraniem. Zaletą stali nierdzewnej jest to, że równomiernie rozprowadza ciepło, jak również nie wchodzi w reakcje z gotowanymi składnikami.
Garnki miedziane – to piękne, oryginalne modele. Świetnie sprawdzają się zarówno do przygotowania potraw, jak i jako element dekoracyjny kuchni. Doskonale rozprowadzają ciepło i w żaden sposób nie wpływają na smak potraw.
Garnki żeliwne – to jedne z droższych modeli, jednak są niezwykle trwałe i funkcjonalne. Można w nich nie tylko gotować, ale również zapiekać w piekarniku (o ile informacje na etykiecie nie wskazują inaczej).
Garnki szklane – podobnie jak modele żeliwne, garnek szklany może służyć do gotowania i zapiekania. Szybko się nagrzewa, jak również szybko stygnie.