Ciasto na patyku – czyli lizaki z ciasta.

0
1291

[box_warning]Idealny pomysł na urodziny dziecka – lizaki z ciasta. Każde dziecko będzie chciało je spróbować. Ale uwaga! Nie liżemy, tylko gryziemy![/box_warning]

 

Pierwsza rzecz to upieczenie czekoladowego ciasta. Każdy ma swój ulubiony przepis.Można użyć także gotowej mieszanki.
Następnie przekładamy ciasto do dużej miski, by je pokruszyć.
Kruszymy ciasto rękami jak najdrobniej.
I by ciasto się zlepiło i dało formować trzeba dodać masy krówkowej lub np. Nutelli.Dobrze zagnieść razem.
Składniki muszą się połączyć  w plastyczną masę.
Formujemy teraz kulki czekoladowe. Proste zadanie, można zachęcić dzieci do pomocy.
Kulek powinno być dużo!

Gdy kulki są już gotowe, rozpuszczamy białą czekoladę. Ale szybkim rozwiązaniem będzie użycie gotowych polew czekoladowych, które dostępne są niemal w każdym sklepie. Podczas wystygania szybko twardnieją, więc idealnie nadają się do wykorzystania.

 

Najpierw zamaczamy końcówkę patyczka w rozpuszczonej czekoladzie.Jeśli chodzi o patyczki to można wykorzystać słomki albo drewniane chińskie pałeczki.
I nadziewamy na czekoladową kulkę z ciasta, by potem zanurzyć ją w białej czekoladzie.
Białe kule zostawiamy do zastygnięcia. Czas na dekorację!
Do pozostałej rozpuszczonej czekolady dodajemy barwnik spożywczy. Można rozdzielić to na dwie części,by uzyskać dwa kolory. Wedle fantazji! 
Zastgnięte już kule – lizaki dekorujemy kolorową masą.
GOTOWE!!!

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię