Naturalne kaszki zbożowe
Pierwszymi produktami, w które warto zaopatrzyć swoją domową spiżarnię, są ekologiczne kaszki. Możesz wybrać np. BIO kaszkę owsianą, BIO kaszkę 5 zbóż lub BIO kaszkę orkiszowo-owsianą z kakao i daktylami. W składzie BIO kaszek znajdziesz 100% naturalnych zbóż i ekologicznych dodatków. Tradycyjne kaszki zbożowe są sprawdzonym pomysłem na błyskawiczne śniadanie dla całej rodziny, niezależnie od wieku. Co więcej, możesz zastępować nimi mąkę w wypiekach, by były zdrowsze i bardziej sycące. Kaszki można dodawać także do koktajli.
BIO płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe są chyba w każdym domu. Skład typowych płatków z marketowych półek nie jest jednak najzdrowszy. Jeśli zależy Ci na wzbogaceniu rodzinnych posiłków, wybieraj produkty BIO z prostym i czystym składem. Zamiast popularnych płatków kukurydzianych z cukrem możesz sięgnąć np. po BIO kulki jaglano-orkiszowe, BIO kulki gryczano-orkiszowe z kakao lub BIO łódeczki z cynamonem. W składzie tych płatków nie znajdziesz dodatku cukru ani innych zbędnych składników. Możesz podawać je tak samo, jak płatki, które dotychczas królowały w Twoim domu – z mlekiem, z jogurtem albo jako samodzielną przekąskę.
Owoce oraz warzywa liofilizowane
Oprócz świeżych warzyw i owoców w kuchni zawsze warto mieć przynajmniej kilka opakowań liofilizatów. Szczególnie poza sezonem. Warto wybierać owoce i warzywa liofilizowane w formie sproszkowanego pyłu, pakowane w saszetki – są one bardzo proste w użyciu. W składzie ekologicznych liofilizatów znajdziesz 100% owoców lub warzyw. Zawartość witamin i składników mineralnych jest zbliżona, jak w świeżych produktach. Liofilizowaną truskawkę, malinę czy buraka możesz dodawać do kaszek, wypieków, jogurtów oraz naleśników.
Ekologiczne soki tłoczone o 100% zawartości owoców
Jeśli Twoja rodzina lubi soki, warto zadbać o to, by do Waszej kuchni trafiały zdrowe soki ekologiczne z prostym składem. Sok tłoczony na zimno, bezpośrednio z ekologicznych owoców, to zastrzyk witamin każdego dnia. Kilka łyżek soku o 100% zawartości wiśni, malin lub czarnej porzeczki możesz dodawać do kaszek, herbaty, jogurtu lub koktajlu.
Zboża ekspandowane
Kolejnymi produktami ekologicznymi, które warto włączać do rodzinnego jadłospisu, są zboża ekspandowane. Może to być ekspandowany orkisz, amarantus, gryka czy proso. Ważne, by wybierać produkty o 100% zawartości zbóż, bez żadnych dodatków. Zboża ekspandowane mogą stanowić samodzielną przekąskę albo wartościowy dodatek do posiłków. Możesz wykorzystać je jako chrupiącą posypkę do deserów, dodatek do śniadaniowej kaszki lub składnik farszu do słodkich naleśników.