Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu. Najlepiej smakują prosto z piekarnika, podane z żółtym serem, szynka lub salami. Mogą zastąpić poranne zwykłe bułki. Pyszne i zdrowe!
[box_error]
- ok. 400 gram mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki soli
- 50 gram pestek słonecznika
- 2 marchewki (ok. 200 g)
- 50 gram masła
- 200 ml zsiadłego mleka
[/box_error]
Piekarnik podgrzewamy do 225 C.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pestkami słonecznika.
Starte na grubej tarce marchewki też dodajemy do mąki.
Posiekane masło łączymy ze wszystkim na masę o konsystencji bułki tartej.
Dodajemy zsiadłe mleko i dobrze mieszamy.
Gotowe! Wypełniamy ciastem 8-10 foremek do muffinów i pieczemy je w piekarniku przez ok 15-20 min.
[box_warning]
Urozmaicona wersja:
Aby otrzymać muffiny o orzeźwiającym smaku wystarczy dodać do ciasta startą skórkę i sok z cytryny.
[/box_warning]