Muffiny marchewkowe

0
702

Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu. Najlepiej smakują prosto z piekarnika, podane z żółtym serem, szynka lub salami. Mogą zastąpić poranne zwykłe bułki. Pyszne i zdrowe!

[box_error]

  • ok. 400 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • półtorej łyżeczki soli
  • 50 gram pestek słonecznika
  • 2 marchewki (ok. 200 g)
  • 50 gram masła
  • 200 ml zsiadłego mleka

[/box_error]

Piekarnik podgrzewamy do 225 C.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pestkami słonecznika.

Starte na grubej tarce marchewki też dodajemy do mąki.

Posiekane masło łączymy ze wszystkim na masę o konsystencji bułki tartej.

Dodajemy zsiadłe mleko i dobrze mieszamy.

Gotowe! Wypełniamy ciastem 8-10 foremek do muffinów i pieczemy je w piekarniku przez ok 15-20 min.

[box_warning]

Urozmaicona wersja:

Aby otrzymać muffiny o orzeźwiającym smaku wystarczy dodać do ciasta startą skórkę i sok z cytryny.

[/box_warning]

Łóżka dla dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię