Przepis na naleśniki jest bardzo prosty, jednak istnieje parę jego różnych wersji. Poniżej jeden z najszybszych i łatwiejszych przepisów, do tego łatwy do zapamiętania, tzw. przepis *2:
- 2 szklanki maki (białej lub razowej)
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Oraz ewentualnie cukier, jeśli lubimy słodkie ciasto naleśnikowe( waniliowy, biały bądź brązowy)
Wszystko razem dobrze mieszamy i smażymy na małej ilości oleju. Dobre do słodkiego nadzienia jak i wytrawnego.
Naleśniki to jedna z ulubionych potraw dzieci. Zazwyczaj preferują je na słodko: z nutellą, dżemem, konfiturą czy owocami (truskawki, jabłka). To szybkie danie, które przygotujemy o każdej porze. Dobre też dla tych dzieci, które nie lubią jajek – w naleśnikowym cieście, choć trochę się ich przemyci. Jeśli zostało nam natomiast gotowanego mięsa to możemy je zmielić, dobrze doprawić i nadzienie na naleśniki gotowe. Fajnie smakuje z delikatnym sosem musztardowym.
Naleśniki rolowane, składane w trójkąty czy może naleśnikowy tort? Wszystko wedle uznania. Zawsze wyglądają bardzo apetycznie i mało które dziecko się im oprze!