Domowy pasztet nie może równać się temu ze sklepu. Jest pachnący, pożywny i smaczny. Możemy doprawić go według uznania. Ale istotne jest to, że wiemy dokładnie z czego jest zrobiony. Polecam zrobić taki pasztet i poczuć różnicę w smaku.
[box_warning]SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego
- 250 g mięsa drobiowego najlepiej pierś
- 250 g mięsa indyczego najlepiej udziec
- 300 g słoniny
- 3 marchewki
- Połowa niedużego selera
- 3 listki laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 8 jaj
- 3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 czerstwe bułki
- Sól, pieprz
[/box_warning]
Ze słoniny zostawiamy 10 plastrów, resztę drobno kroimy w kostkę. Pozostałe mięso również kroimy drobno. Na spód garnka wrzucamy słoninę, na to mięsa, marchew i seler (drobno pokrojone ), dodajemy ziela angielskie, pieprz i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięs.
WAŻNE: nie dodajemy wody.
Ugotowane mięso wyciągamy, w sosie moczymy bułki. Dwukrotnie mielimy mięsa razem z warzywami oraz namoczoną bułkę. Do masy dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całe jaja, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Formę wykładamy plastrami słoniny i wkładamy masę pasztetową. Pieczemy ok. 40 min temp.1800C
I taki pasztet lubię i toleruję. Wiem co w nim jest. A te wszystkie sklepowe to badziew, mielone wszystko plus chemia!!