Pasztet domowy

1
691
Smacznego

Domowy pasztet nie może równać się temu ze sklepu. Jest pachnący, pożywny i smaczny. Możemy doprawić go według uznania. Ale istotne jest to, że wiemy dokładnie z czego jest zrobiony. Polecam zrobić taki pasztet i poczuć różnicę w smaku.

 

[box_warning]SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego
  • 250 g mięsa drobiowego najlepiej pierś
  • 250 g mięsa indyczego najlepiej udziec
  • 300 g słoniny
  • 3 marchewki
  • Połowa niedużego selera
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 8 jaj
  • 3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 czerstwe bułki
  • Sól, pieprz

[/box_warning]

Ze słoniny zostawiamy 10 plastrów, resztę drobno kroimy w kostkę. Pozostałe mięso również kroimy drobno. Na spód garnka wrzucamy słoninę, na to mięsa, marchew i seler (drobno pokrojone  ), dodajemy ziela angielskie, pieprz i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięs.

WAŻNE: nie dodajemy wody.

Ugotowane mięso wyciągamy, w sosie moczymy bułki. Dwukrotnie mielimy mięsa razem z warzywami oraz namoczoną bułkę. Do masy dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całe jaja, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Formę wykładamy plastrami słoniny i wkładamy masę pasztetową. Pieczemy ok. 40 min temp.1800C

mięsa dusimy z warzywami
mięsa dusimy z warzywami

 

do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy
do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy

 

formę wykładamy słoniną
formę wykładamy słoniną

 

pieczemy 45min w temp. 180
pieczemy 45min w temp. 1800C

 

Smacznego
Smacznego

 

 

 

 

 

Łóżka dla dzieci

1 KOMENTARZ

  1. I taki pasztet lubię i toleruję. Wiem co w nim jest. A te wszystkie sklepowe to badziew, mielone wszystko plus chemia!!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię