To ciasto jest idealne dla osób z alergią na gluten.( nie ma tu mąki) Jest gęste i nie bardzo słodkie, więc jeśli wolicie, można dodać więcej cukru do mieszanki. Banan będzie doskonałą alternatywą dla jabłek i wystarczająco bogaty w smaku na ciasto. To ciasto jest treściwe i pysznie smakuje lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.
[box_error]Składniki: Na przecier jabłkowy:
- 3 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Na ciasto:
- Olej do wysmarowania tortownicy
- 8 jaj
- 325 g mielonych migdałów
- 275 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g migdałów do udekorowania
- 1 łyżeczka cukru pudru
[/box_error]
Pieczemy w 180 C, przez ok. 45 minut. Trzeba sprawdzać patyczkiem, ponieważ w zależności od mocy piekarnika może to być 35 minut alba 55 minut.
Przepis: podążajcie za zdjęciami: