[box_light]Quiche, placki i tarty można podawać na obiad lub na kolację. W wersji słodkiej to wspaniały deser.[/box_light]
Placek: to specjalność angielska. W podstawowym przepisie natłuszczone naczynie żaroodporne wypełnia się danymi składnikami a następnie przykrywa wierzchem ciasta. Obecnie często przygotowuje się najpierw spód, podpieka go, a dopiero później obkłada wybranymi składnikami. Wierzch placka robi się z pasków ciasta ułożonych na nadzieniu lub żółty ser jeśli to danie wytrawne.
Placek z błonnikiem:
[box_error]Składniki: 170 g mąki, 70 g otrębów, owsianych, 70 g twarożku, 2 łyżki roztopionego ostudzonego masła, 2 łyżki wody[/box_error]
- Zmiksuj mąkę z otrębami, twarożkiem oraz masłem.
- Dodaj wodę, zagnieć gładkie ciasto, spłaszcz je, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto i wylep nim okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm.
Placek niskotłuszczowy:
[box_error]Składniki: 230 g mąki, 50 g schłodzonego masła lub margaryny, 70 g twarożku[/box_error]
- Zmiksuj wszystkie składniki na grudkowatą masę.
- Ułóż ciasto na stolnicy i szybko je wyrób, a następnie lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto i wyklep nim formę okrągłą o średnicy 25-30 cm.
Placek kruchy:
[box_error]Składniki: 230 g mąki, szczypta soli, 75 g schłodzonego masła lub margaryny, 2-3 łyżki wody, jajko[/box_error]
- Zmiksuj mąkę z solą i pokrojonym masłem na grudkowatą masę.
- Wmieszaj do niej jajko i wodę po czym zagnieć gładkie ciasto
- Lekko je spłaszcz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto i wylep nim okrągłą formę o średnicy 25-30 cm.
Quiche – to francuski placek na kruchym cieście z mąki, masła lub margaryny i wody. Nadzienie tej potrawy stanowy zazwyczaj bekon lub wędzona szynka oraz ser i jajka.
Ciasto na quiche:
[box_error]Składniki: 230 g mąki, szczypta soli, 150 g schłodzonego masła lub margaryny, 3 łyżki wody[/box_error]
- Zmiksuj mąkę z solą i pokrojonym masłem na grudkowatą masę. Wlej wodę.
- Szybko zagnieć ciasto, ułóż je na stolnicy, lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po 30 minutach rozwałkuj ciasto i wyklep nim okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm.
Tarta – to spód z ciasta francuskiego, który obłożony jest świeżymi owocami i np. warstwą galaretki. Dobra też w wersji wytrawnej, np. z pieczarkami.
[box_warning]Wszystkie ciasta podpiekamy w piekarniku przez około 10-15 minut, a następnie uzupełniamy nadzieniem i zapiekamy dalej.[/box_warning]