Czekolada jest dodatkiem wielu deserów, tortów i ciast. Wyborny smak czyni wypiek wspanialszym, dlatego wśród wyrobów cukierniczych czekolada jest często stosowanym składnikiem. Jej właściwości wykorzystać można również do udekorowania przyrządzonego wypieku tak, by prezentował się równie dobrze co ciasta z cukierni.
Czekoladowe kwiaty
Wśród ozdób, szczególnie na torty, najpopularniejsze są róże. Czekoladę plastyczną z wkuchnizwedlem.wedel.pl można dowolnie formować, dzięki czemu łatwo i szybko przybierze kształt płatków. By róża miała piękny i okazały kształt, należy uformować kilkanaście kulek o różnych rozmiarach i począwszy od najmniejszego, spłaszczać je w palcach, a następnie zawijać brzegi, dokładając kolejne płatki.
Czekoladowa miseczka
Popularny sposób podawania deserów lodowych oraz owocowych. Niewielką, najlepiej okrągłą miseczkę należy wyłożyć czekoladą plastyczną i wyrównać jej grubość tak, by wszędzie była taka sama. Następnie wyjąć ją delikatnie z miseczki i schować do lodówki na kilka godzin.
Nowoczesne ozdoby do deserów
Artystyczny nieład czekoladowy? Brzmi nieźle! Czekoladę plastyczną wykorzystać można do stworzenia niewielkich ozdób do deserów. Wystarczy odrobina wyobraźni – można zawinąć prostokątne płaty w rulony i wypełnić je kremem lub powycinać geometryczne kształty o różnych rozmiarach.
Dekoracje tematyczne
Biała czekolada plastyczna doskonale sprawdzi się w ozdobach na torty komunijne, ślubne lub z okazji chrztu dziecka. Tort ozdobiony charakterystycznymi dla tych uroczystości motywami wykonanymi z białej czekolady zachwyci gości, a dekoracje na pewno zostaną zjedzone ze smakiem.
Czekoladowe figurki – dla odważnych!
Czekoladowy niedźwiadek, pingwin, a może bałwan? Zastosowanie produktu jest bardzo szerokie i potrafi zaskoczyć niejednego. Dysponując plastyczną czekoladą pozwolić sobie można na mnóstwo cukierniczych eksperymentów, które dadzą ciekawy i zadowalający efekt.