Podwyższony poziom cholesterolu – jest się czego bać?

0
1319
Łóżko domek. Producent łóżek dziecięcych.

Jeszcze kilka lat temu, podwyższony poziom cholesterolu był powodem do dużych zmartwień. Dziś wiemy już, jak wygląda podział cholesterolu oraz dlaczego działa on zarówno pozytywnie, jak i negatywnie na nasz organizm. Istotne jest jednak, aby zapobiegać odkładaniu się „złego” cholesterolu, który po niedługim czasie może okazać się niebezpieczny.

„Zły” i „dobry” cholesterol

Odkąd lekarze byli w stanie podzielić lipoproteiny, tworzące cholesterol na dobre i złe, badanie jego poziomu oraz wpływu na organizm stało się o wiele prostsze. Przede wszystkim wiadomo, że „dobry” cholesterol stanowi ok. 30% całości tego związku w organizmie i odpowiada za procesy zapobiegania chorobom serca i schorzeniom układu krwionośnego. Ten cholesterol zwany jest HDL. Cholesterol o symbolu LDL to „zły” cholesterol, który podczas transportu tłuszczy do wątroby odkłada się w naczyniach krwionośnych, tworząc blaszkę miażdżycową. Z czasem zbyt duża ilość takiej blaszki w naczyniach zatyka je, co prowadzi do wielu nagłych schorzeń, np. zawału serca.

Cholesterol a dieta

Szacuje się, że około 60% cholesterolu w całości jest wytwarzane przez organizm – taki rodzaj cholesterolu nazywany endogennym. Zazwyczaj, poza przyjmowaniem odpowiednich leków, nie mamy na niego bezpośredniego wpływu. Z tego powodu o wiele istotniejszych wydaje się być cholesterol egzogenny, czyli przyjmowany wraz z pokarmem i przyswajany w układzie pokarmowym. Ten rodzaj związku chemicznego obejmuje ok. 40% całości cholesterolu w organizmie, co sprawia, że zazwyczaj właśnie on jest odpowiedzialny za wszelkie zmiany w wysokości cholesterolu.

Lekarze zwracają dziś uwagę na ogromny związek między wysokim cholesterolem a dietą, stosowaną na co dzień. Przede wszystkim na poziom cholesterolu „złego”, czyli LDL, wpływają nasycone kwasy tłuszczowe. Znajdują się one w praktycznie wszystkich pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu udowodniono naukowo, że zazwyczaj z wysokim poziomem cholesterolu LDL borykają się osoby, które preferują bardzo mięsną i tłustą dietę. Z kolei „dobry” cholesterol HDL wypełniony jest kwasami tłuszczowymi nienasyconymi. Te pochodzą zazwyczaj z pokarmów roślinnych; wiele z nich znajdziemy w owocach, warzywach, ale również np. maśle roślinnym czy oliwie z oliwek. Dostarczanie ich do organizmu pozwala nie tylko na zapobieganie odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, ale również wspomaganie pracy serca.

Warto uświadomić sobie, że im wyższy poziom „dobrego” cholesterolu, a niższy poziom „złego”, tym lepiej dla organizmu. Z tego powodu dieta przy wysokim cholesterolu powinna przede wszystkim obfitować w owoce i warzywa, a niwelować ilość produktów pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza tłustych serów, smalcu, czerwonego mięsa.

Predyspozycje do wysokiego cholesterolu

Wysoki cholesterol często występuje również u osób, które posiadają do tego genetyczne predyspozycje. Jeśli w najbliższej rodzinie ktoś ma problem z poziomem cholesterolu LDL, a także cierpi na chorobę wieńcową czy miażdżycę, automatycznie człowiek znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka. Wówczas stosownie do zaleceń lekarza należy wykonywać wszystkie badania kontrolne, jak również obserwować swoje ciało. Pojawienie się problemów z sercem czy żylaków powinno być zgłoszone lekarzowi prowadzącemu, który zleci dodatkowe badania.

Podwyższony poziom cholesterolu zauważa się również u osób, które spożywają rozmaite używki. Najczęściej zagrożone są osoby regularnie palące duże ilości papierosów, a także spożywające w nadmiarze alkohol. Co więcej, regularny, niewyładowany stres może sprzyjać pojawieniu się wysokiego poziomu cholesterolu LDL.

Zapobieganie i leczenie cholesterolu

Najlepiej wysokiemu poziomowi cholesterolu LDL jest zapobiegać – da się to zrobić przede wszystkim przez zachowanie odpowiedniej higieny życia i właściwej diety. Niezbędne jest spożywanie posiłków, które mają mało cholesterolu, a także ograniczenie składników mięsnych na rzecz składników roślinnych. Dodatkowo, należy zrezygnować z używek, które mogą wzmagać prawdopodobieństwo wystąpienia wysokiego cholesterolu.

Osoby bezpośrednio będące w grupie ryzyka, którym grozi wysoki poziom cholesterolu, powinny przede wszystkim zadbać o regularne badania kontrolne. Dzięki nim możemy być na bieżąco ze stanem organizmu, co znacznie pomaga w profilaktyce, jak również ewentualnym leczeniu nieprawidłowości.

Gdy wysoki cholesterol wystąpi, niezbędny jest kontakt z lekarzem, który zaleci dalsze działanie. Przy długo utrzymującym się, wysokim poziomie cholesterolu LDL niezbędne jest przyjmowanie odpowiednich leków obniżających jego poziom. W przypadku, gdy stan nie jest tak poważny, lekarz zazwyczaj zaleca zmianę trybu życia oraz diety.

Istotne jest, aby poziom cholesterolu LDL był możliwie jak najniższy, podczas gdy poziom cholesterolu HDL – możliwie jak najwyższy. Zapobiega to chorobom układu krwionośnego, jak również nagłym schorzeniom, takim jak zawał serca, który może być niebezpieczny nie tylko dla zdrowia, ale i życia chorego.

Więcej o cholesterolu dowiesz się na portalu o cholesterolu – cholesterolowa.pl


Drewniane łóżko domek dla dziecka w stylu skandynawskim , naturalne drewno oraz białe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię