Postanowiłeś pójść do sklepu, aby zrobić zakupy, a po drodze poszedłeś do warzywniaka, aby zakupić warzywa. Nie miałeś zamiaru oszczędzać, ponieważ na zdrowiu nie wolno oszczędzać, a jak się mówi warzywa to samo zdrowie. Jeżeli masz dzieci to musisz pamiętać o tym, aby zapewniać im wystarczającą ilość warzyw i owoców, tak aby dziecko jadło jak najzdrowiej się tylko da, gdyż w tak młodym wieku niezbędne będzie wzbogacenie diety Twojego dziecka w liczne witaminy, przeciwutleniacze i wiele innych substancji odżywczych.
Musisz pamiętać jednak jedną rzecz, że nawet jeżeli decydujesz się na zakup warzyw i wyliczasz ich ilość tak, aby Twoja cała rodzina mogła zjeść ich odpowiednią ilość to może się jednak okazać, że mimo odpowiedniej ilości warzyw dostarczysz im za mało wartości odżywczych. Wynika to w głównej mierze z tego, że bardzo dużo osób przetwarza termicznie warzywa, a przez to stają się one zdecydowanie mniej korzystne dla zdrowia.
Proces przygotowawczy
W zasadzie jest to pierwszy i najczęstszy moment, kiedy to warzywa tracą swoje niesamowite wręcz właściwości. Bardzo często zdarzają się takie sytuacje, że ich niezwykle intensywny kolor jakim jest pomarańczowy, czerwony, bądź zielony pozostaje w wodzie, w której zostały ugotowane, a one zaczynają prezentować się w bardzo mało apetyczny sposób. Nie jest to jednak najgorszą rzeczą, o wiele gorszy jest fakt, że w wyniku działania ciepła zniszczeniu ulega większość składników odżywczych. W zasadzie gotowanie warzyw jest jednym z najgorszych sposobów na ich przyrządzenie, a największym winowajcą jest tu wrząca woda, która działa niczym pijawka, która wysysa najlepsze wartości odżywcze. Jeżeli nie masz innego wyboru i musisz ugotować warzywa to postaraj się zagospodarować płyn, który pozostanie. Możesz urządzić z niego zupę, albo zrobić z niego bazę do sosu, który przygotujesz. Jeżeli warzywa się rozgotują to poddaj je działaniu blendera, dzięki czemu będziesz mógł wrzucić je z powrotem do wody i przygotować zupę kremową.
Wiele rodzajów tłuszczy
Jeśli wydaje Ci się, że przyrządzanie warzyw na tzw. chińską metodę jest zdrowe to przemyśl to jeszcze raz. Przemyśl sobie to wszystko dokładnie i zastanów się nad tym jakiego rodzaju tłuszczów używasz podczas gotowania. Pomyśl sobie w takiej sytuacji jaki to rodzaj tłuszczu. Czy stosujesz olej słonecznikowy, a może rzepakowy? Jeśli zgodziłeś się to może być tu w zasadzie spory problem, ponieważ te oleje mają to do siebie, że podczas smażenia zaczynają się utleniać, a to powoduje, iż zyskują toksyczne właściwości. O wiele lepszym wyjście z tej sytuacji będzie zastosowanie masła, albo oleju kokosowego. Zwracaj również uwagę na to, żeby smażenie odbywało się w jak najniższych temperaturach.
Mikrofalówka
W dzisiejszych czasach mikrofalówka jest uznawana za sprzęt, który musi znajdować się w każdej kuchni, zwłaszcza dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu, aby przygotowywać złożone potrawy. Dzięki niej będziesz w stanie w sposób łatwy i błyskawiczny przyrządzić warzywa, jednak jak to bywa z prostymi sprawami bardzo często niosą za sobą negatywne konsekwencje. Niestety, ale rzadko kiedy droga na skróty jest najbardziej efektywna. Jeśli umieścicie warzywa w mikrofali to istnieje spora możliwość, że w bardzo szybkim czasie zostaną one przesmażone, a tym samym utracą wszelkie swoje wartości odżywce. Najgorsze jest to, że to jest tylko i wyłącznie wierzchołek góry lodowej. Jeśli będziesz gotował warzywa w folii, w kuchence mikrofalowej to istnieje duże prawdopodobieństwo, że przenikną do nich toksyny, które są bardzo niezdrowe dla organizmu, chociażby takie jak BPA. Ich działanie jest bardzo rakotwórcze i są w stanie zdestabilizować funkcjonowanie hormonów. Jeżeli naprawdę masz potrzebę, aby w sposób jak najszybszy przygotować warzywa do obiadu to zdecyduj się na ugotowanie ich w szklanym naczyniu, które będzie żaroodporne i przygotowane do tego, żeby umieszczać je w mikrofalówce. Możesz też zastosować specjalne woreczki do gotowania w mikrofalówce. Pamiętaj, że gdy będziesz ich szukać to musi widnieć na nich napis, że można przy ich pomocy przyrządzać jedzenie w mikrofalówce w sposób bezpieczny.
Przeczytaj też: Idealna dieta dla skóry suchej
Zbyt gorąca patelnia
Nie masz za dużo czasu, goście niedługo przychodzą, więc starasz się jak najszybciej przygotować obiad, dlatego też ustawiasz największy ogień, tak aby warzywa smażyły się jak najkrócej. Nie jest to dobry pomysł. Jeśli decydujesz się na użycie do tego oliwy z oliwek to zobaczysz, że zacznie ona się palić, a Twoje warzywa będą smakować jak węgiel. Kwestią bardziej istotną jest fakt, że w wyniku zbyt podgrzanej oliwy z oliwek zaczyna ona tracić wszystkie swoje składniki odżywcze, a w tym antyoksydanty. Zamiast decydować się na zbytnie podgrzanie oliwy z oliwek zdecyduj się skropić nią warzywa, albo zwyczajnie zastosuj ją pod sam koniec. Uważaj jednak, żeby podczas smażenia bez tłuszczu warzywa nie przypaliły się.