Te wytrawne muffiny można podać do zupy. Idealnie nadają się na piknik. To także smaczna przekąska na drugie śniadanie. Można je wtedy posmarować np. serem topionym.
[box_error]Składniki na 20 sztuk:
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 250 g mąki pszennej
- 170 g mąki razowej
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- szczypiorek
- 200 g wędzonego indyka ( może być też np. szynka pokrojona w kostkę)
- 200 g dojrzałego sera, np. cheddar
[/box_error]
- Podgrzej piekarnik do temperatury 225 C.
- Ubij jajka z mlekiem, jogurtem, oliwą i musztardą.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką razową, proszkiem do pieczenia oraz solą i dodaj mieszaninę do ubitych jaj.
- Szczypiorek siekamy drobno a indyka kroimy w drobną kostkę
- Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach i dodaj go do ciasta razem z indykiem i szczypiorkiem.
- Wypełnij ciastem 20 foremek do muffinów i piecz je przez ok. 15-20 minut.
[box_warning]Te muffinki można przygotować z różnym nadzieniem, jak np, suszony pomidor i ser brie albo oliwki z wędzonym łososiem. Wedle uznania![/box_warning]