Pożywne muffiny

0
433

 

Te wytrawne muffiny można podać do zupy. Idealnie nadają się na piknik. To także smaczna przekąska na drugie śniadanie. Można je wtedy posmarować np. serem topionym.

[box_error]Składniki na 20 sztuk:

  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g mąki razowej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • szczypiorek
  • 200 g wędzonego indyka ( może być też np. szynka pokrojona w kostkę)
  • 200 g dojrzałego sera, np. cheddar

[/box_error]

 

  1. Podgrzej piekarnik do temperatury 225 C.
  2. Ubij jajka z mlekiem, jogurtem, oliwą i musztardą.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką razową, proszkiem do pieczenia oraz solą i dodaj mieszaninę do ubitych jaj.
  4. Szczypiorek siekamy drobno a indyka kroimy w drobną kostkę
  5. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach i dodaj go do ciasta razem z indykiem i szczypiorkiem.
  6. Wypełnij ciastem 20 foremek do muffinów i piecz je przez ok. 15-20 minut.

 

[box_warning]Te muffinki można przygotować z różnym nadzieniem, jak np, suszony pomidor i ser brie albo oliwki z wędzonym łososiem. Wedle uznania![/box_warning]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię