Te delikatne rożki o zapachu suszonych pomidorów są doskonałym pomysłem na lekki posiłek. Świetnie smakują w połączeniu z zieloną sałatą.
[box_error]Składniki na 4 sztuki:
- 350 g ciasta francuskiego (jedno opakowanie)
- 250 g ziemniaków
- 4 suszone pomidory w zalewie z olowy
- 100 g szynki w plasterkach
- sól, pieprz
- 4 łyżki sosu pomidorowego (keczup)
[/box_error]
Przygotowanie:
- Podgrzej piekarnik do temperatury 200 C. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, a następnie gotuj przez 5 minut i odcedź
- Pomidory odsącz z zalewy, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na drobne kawałki. Plasterki szybki pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj ziemniaki, pomidory oraz szynkę i dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie pokrój na 4 kwadraty. Każdy posmaruj keczupem i ułóż na środku nadzienie.
- Kwadraciki złóż po przekątnej i dokładnie sklej brzegi ciasta. Na środku wykonaj malutki otwór.
- Posmaruj rożki roztrzepanym jajkiem.
- Piecz na papierze do pieczenia przez około 16-18 minut.