[box_warning]Składniki:
- koper włoski
- kilka rzodkiewek
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- sól, pieprz
[/box_warning]
Polecam do grillowanego mięska, lekka i bardzo smaczna sałatka.
Proporcje składników w tej sałatce są całkowicie dowolne, należy pamiętać tylko o jednym, że na 2 części kopru włoskiego przypada jedna część rzodkiewki. Wybieraj twarde rzodkiewki.
Rzodkiewkę umyj, osusz i cienko pokrój. Z kopru włoskiego odetnij zieloną część i odłóż ją na bok, usuń korzonek i zewnętrzne twarde liście, całość przekrój na pół i potnij na jak najcieńsze paski w kierunku od korzenia do liści. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, zalej zimną wodą i wrzuć kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące. Po 15 minutach odcedź je i osusz.
Sos przygotuj z mieszając jogurt naturalny, z łyżeczką soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Polej warzywa wymieszaj i GOTOWE.