Pamiętacie swoje smaki z dzieciństwa? Ja kilka takich mam jednym, z nich jest właśnie chleb smażony w mleku z jajkiem. Gdy go zrobię od razu mam przed oczami siebie jaka małą dziewczynkę w kuchni u babci.
[box_warning]Składniki:
- Jajko
- Pół szklanki mleka
- Cukier waniliowy
- Cynamon
- Tłuszcz do smażenia
- Kromki czerstwego chleba
- Cukier ok. 2 łyżeczki
- Cukier puder do posypania
[/box_warning]
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy cukier waniliowy i cukier według własnych upodobań, ja dodaję ok. 2 łyżeczki, szczypta cynamonu.
Moczymy z obu stron chleb, najlepiej jak jest taki 2 – 3 dniowy, i smażymy na patelni, aż się zarumieni.
Gotowy chlebek posypujemy cukrem pudrem i danie gotowe.
Smacznego!