Tarta czekoladowa z orzechami pekan

0
1072
tarta na słodko

Każda tarta ma coś w sobie. Czy to słodka czy wytrawna. Magia tkwi w jej kształcie. Wygląd tary, tej okrągłej pyszności, bardzo cieszy oko i od razu zachęca do skosztowania jej.

Tarta słodka

Słodkie tarty mogą mieć przeróżne wypełnienie. Spód jest zazwyczaj ten sam: kruche, lekko słodkie ciasto. Podpiekamy je, by po chwili nałożyć wypełnienie i pieczemy dalej. Są też takie tarty, gdzie tylko pieczemy spód, a nadzienie nie wymaga odwiedzenia piekarnika, a raczej lodówki;)

Tarta czekoladowa z orzechami pekan

Propozycja tej tarty jest prosta do wykonania i całkiem zdrowa. Do wypełnienia używamy gorzkiej czekolady, a biały cukier do kruchego ciasta zastąpiliśmy erytrolem. Do tego orzechy, których zdrowotne właściwości zna już każdy.

tarta czekoladowa z orzechamiPRZEPIS

Składniki:

Na spód:

  • 100 g erytrolu
  • 200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego (można to pominąć)

Krem :

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (jeśli chcesz by było słodsze możesz zastosować jedną tabliczkę gorzkiej, a drugą mlecznej czekolady)
  • śmietanka kremówka 30%
  • orzechy pekan
  • borówki

Cukier zmielić na cukier puder. Dodać do niego masło, mąkę, jajko, sól oraz cukier waniliowy i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić na około godzinę do lodówki. Jak będzie siedziało pół godzinki też dobrze;)

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić formę do tarty. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość około 5 mm. Można to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć ciastem formę do tary i ponakłuwać widelcem.

Pieczemy ciasto 15-20 minut lub do czasu, aż nabierze złotobrązowego koloru.

Gdy ciasto będzie stygło, w rondelku podgrzewamy śmietankę i gdy będzie gorąca wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy na małym ogniu do czasu, aż powstanie gładka masa. Gdy będą się robić małe grudki to znak, że daliśmy za mało śmietany. Czasem trzeba też dodać więcej czekolady.

Wylewamy gęsta masę na ostudzony spód i dekorujemy podprażonymi na patelni orzechami pekan. Fajnie jest też dodać jakieś owoce, najlepiej pasują borówki lub maliny.

Smacznego!!!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię