Tort Angry Birds

3
920
GOTOWE

[box_warning]Składniki:

na biszkopt:

  • 6 dużych jaj
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 600 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce – ja dałam maliny
  • kolorowe masy z lukru plastycznego
  • niewielka ilość białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • mały słoiczek dżemu ja dałam malinowy

na poncz:

  • 3/4 szklanki wody przegotowanej
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie alkohol

[/box_warning]

Postanowiłam zrobić wymarzony tort dla mojego synka, uwielbia Angry Birds i dlatego właśnie bawiłam się w lepienie ptaków i świń 🙂

A oto sposób wykonania tortu:

Dzień wcześniej przed zrobieniem tortu pieczemy biszkopt. Najlepiej gdy cały tort wykonamy dzień przed podaniem, wtedy krem spowoduje że biszkopt będzie wilgotny.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy niepełną szklankę cukru, po ok 8min dodajemy stopniowo żółtka,i ubijamy jeszcze ok 5 min. Następnie wsypujemy pół szklanki mąki i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczka gdy wrobi się maka dodajemy drugie pół szklanki mąki.

Piecyk nagrzewamy do temp. 180 0 C. Spód blachy smarujemy masłem (boki zostawiamy bez smarowania),możemy również wyłożyć papierem do pieczenia,  wlewamy ciasto.

Pieczemy ok 30-40 min do momentu aż boki biszkoptu będą odchodzić od blachy.

Biszkopt przecinamy na trzy części.

Przygotowujemy masę śmietanową:

żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, pozostawiamy ją do momentu aż napęcznieje, następnie wlewamy niewielką ilość wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.

Ubijamy kremówkę, pamiętajcie aby była z lodówki, szybciej się ubije, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, gdy całość jest już dobrze ubita wlewamy żelatynę, i ubijamy ok 1 min.

Na patere układamy pierwszą część biszkoptu,rozsmarowujemy dżem i  układamy na nim część bitej śmietany ,rozprowadzamy ja dokładnie, ja dolnej części nie sączę gdyż przez jedną noc ona zdąży zmięknąć ( gdy spód tortu jest za mocno nasączony to tort może nam „usiąść”). Układamy następną część biszkoptu. Nasączamy  i układamy następną część kremu na to dajemy owoce i przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu i nasączamy. Cały tort obkładamy kremem śmietanowym. Wkładamy tort do lodówki aby krem nam zesztywniał.

Lepimy z masy lukrowej plastycznej postacie według upodobań. Części w figurce , w tym wypadku dzioby, nosy itd. przyklejamy na płynną czekoladę wtedy mamy pewność że nic nam nie odleci 🙂 Ja użyłam zielonej masy jako spodu pod figurki. Rozwałkowałam ją na folii aluminiowej, łatwiej się rozwałkowuje i bez problemu można ją ułożyć na torcie.

Na gotowy tort układamy ulepione figurki i gotowe.

kroimy biszkopt na trzy części
kroimy biszkopt na trzy części

 

przygotowujemy poncz z wody soku z cytryny, cukru , opcjonalnie dodajemy niewielką ilość wódki
przygotowujemy poncz z wody soku z cytryny, cukru , opcjonalnie dodajemy niewielką ilość wódki

 

smarujemy dżemem i kładziemy śmietanę
smarujemy dżemem i kładziemy śmietanę

 

na drugi dajemy śmietanę i owoce
na drugi dajemy śmietanę i owoce

 

przykrywamy ostatnim płatem biszkoptu i rozprowadzamy po całości bita śmietanę
przykrywamy ostatnim płatem biszkoptu i rozprowadzamy po całości bita śmietanę

 

rozwałkowujemy masę
rozwałkowujemy masę

 

jeśli nie mamy plastikowego wałka  obkładamy drewniany folią spożywczą, nie będzie nam się wtedy masa przyklejała
jeśli nie mamy plastikowego wałka obkładamy drewniany folią spożywczą, nie będzie nam się wtedy masa przyklejała

 

układamy na torcie
układamy na torcie

 

lepimy figurki
lepimy figurki

 

poszczególne elementy przyklejamy do siebie płynną czekoladą
poszczególne elementy przyklejamy do siebie płynną czekoladą

 

układamy na torcie, pamiętajcie o czekoladzie wtedy będziemy mieć pewność że figurki nam nie zlecą
układamy na torcie, pamiętajcie o czekoladzie wtedy będziemy mieć pewność że figurki nam nie zlecą

 

GOTOWE
GOTOWE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 KOMENTARZE

  1. Wydaje mi się, że lepiej by wyglądało jak by masa zielona przykrywała cały tort. Tak to trochę wygląda jak nie dokończone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię