Witaminy dla kobiet w ciąży – co jest niezbędne dla zdrowia matki i dziecka?

0
712

Ciąża to wyjątkowy okres dla kobiety, podczas którego zmienia się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Zarówno niedobór, jak i nadmiar poszczególnych substancji mogą wpływać niekorzystnie na zdrowie przyszłej mamy i przyczyniać się do nieprawidłowego przebiegu ciąży oraz wad rozwoju dziecka. Jakie witaminy są ważne w czasie ciąży?

Witaminy w ciąży – wyjątkowe zapotrzebowanie

Kobiety planujące ciąże i te oczekujące dziecka często zmieniają swój styl życia, w tym sposób odżywiania się. Żywność dostarcza nam energii i składników budulcowych, a odpowiednie produkty są niezbędne do utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

U pań spodziewających się dziecka zapotrzebowanie na niektóre witaminy i mikroelementy wzrasta nawet o kilkanaście procent. Nie oznacza to jednak, że ciężarna na własną rękę ma sięgać po preparaty z witaminami. Zawsze powinien o tym decydować opiekujący się nią ginekolog. Powinien on również wskazać, jakie składniki odżywcze oraz witaminy powinny być przyjmowane – zarówno na początku ciąży, jak i w kolejnych trymestrach.

Nadmiar lub niedobór niektórych witamin oraz minerałów mogą być groźne w czasie ciąży. Istnieją składniki odżywcze, które są wskazane u ciężarnych i których korzystne działanie na przebieg ciąży i rozwój płodu udowodniły badania. Możemy tutaj wyróżnić: kwas foliowy, witaminę D, żelazo, jod i DHA.

Kwas foliowy – najważniejsza witamina w czasie ciąży i przed nią

Kwas foliowy wywodzi się z rodziny witamin grupy B, nazywany także witaminą B9. W czasie ciąży zapotrzebowanie na ten składnik znacząco wzrasta. Substancja ta zapobiega wadom układu nerwowego płodu, rozszczepom, kręgosłupa i przepuklinie oponowo-rdzeniowej. Ponadto jest niezbędna do syntezy DNA. Niestety, dostarczenie odpowiedniej ilości z dietą jest trudne, dlatego specjaliści zalecają rozpoczęcie suplementacji minimum na 4–6 tygodni przed planowaną ciążą, a następnie kontynuację w trakcie ciąży. Nie każdy wie, że przyswajalność kwasu foliowego poprawiają witamina B6, B3 i witamina C.

Żelazo, witamina D, jod i DHA

Bardzo ważnym pierwiastkiem dla organizmu, np. ze względu na uczestnictwo w syntezie hormonów tarczycy, jest jod. Jego niedobory w czasie ciąży mogą doprowadzić do zaburzeń słuchu – zarówno w postaci niedosłuchu, jak i głuchoty – oraz zaburzeń układu nerwowego.

Równie ważna jest witamina D3. Jej suplementacja jest zalecana przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, jednak pacjentki w ciąży powinny dbać o prawidłowy jej poziom w organizmie niezależnie od pory roku. Niedobór witaminy D u przyszłej mamy zwiększa ryzyko, że dziecko urodzi się z niską wagą urodzeniową, a także nasila ryzyko wystąpienia u niemowlaka krzywicy – o czym można przeczytać w artykule na stronie Mito-med.pl.

Kolejny istotny związek, którego poziom w organizmie kobiety ciężarnej powinien być na bieżąco monitorowany, to żelazo. Jego niski poziom może powodować złe samopoczucie np. zmęczenie, ból głowy czy nawet omdlenia. Długotrwały niedobór stwarza nawet ryzyko poronienia czy przedwczesnego porodu, a także może prowadzić do anemii.

Kwas DHA wyróżnia się działaniem przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym i w znacznym stopniu wpływa na rozwój mózgu u dziecka. Odpowiednia ilość DHA jest konieczna do rozwoju ostrości wzroku oraz prawidłowego psychomotorycznego rozwoju dziecka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię