Banan to obecnie jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych. Od kilkunastu lat dostępny jest nie tylko w dobrych sklepach warzywnych, ale również w supermarketach. Wielu Polaków traktuje ten orientalny smakołyk jako świetną przekąskę lub drugie śniadanie, ale banany mają dużo większe zastosowanie w kuchni. W poniższym wpisie przedstawiamy trzy ciekawe przepisy na dania z ich dodatkiem.
Kurczak po kubańsku
Zawsze wydawało Ci się, że banan nadaje się tylko do deserów? Niekoniecznie! Nieco słodkawy smak banana świetnie komponuje się z mięsem drobiowym, np. z kurczakiem. Chcesz spróbować czegoś nowego i bardzo nietypowego? Kurczak po kubańsku to strzał w dziesiątkę. Czego potrzebujesz do jego przygotowania? Przede wszystkim dużą pierś z kurczaka (lub 2-3 małe), 2 banany, 2 torebki ryżu, garść rodzynek, sól, pieprz, ostrą paprykę, jajko oraz puszkę kukurydzy i pół szklanki nerkowców. Najlepiej zacząć od ugotowania ryżu. Potem rozgrzanej patelni z dodatkiem masła trzeba usmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Następnie dodać do niego fasolkę, rodzynki i orzechy i doprawić całość solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec wsypać ryż (pamiętaj, że nie może być zbyt miękki) i dokładnie wymieszać. Podawać z pokrojonymi w plastry bananami.
Banan w tempurze
Zdecydowanie bardziej smakują Ci banany w wersji na słodko? A może jesteś fanem bananów w cieście (nazywanych inaczej bananami w tempurze), które można dostać w chińskich lub japońskich restauracjach, np. http://www.sushi-tokyo.pl? Ich wykonanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Na początek wybierz się na małe zakupy. Do koszyka wrzuć 3 banany, śmietanę (18% lub 30%), mąkę, cukier, jajka oraz olej. Banany pokrój w łódeczki (w sumie z jednego banana powinieneś otrzymać cztery mniejsze części). Żółtko utrzyj z 3 łyżkami cukru, 5 łyżkami mąki oraz opakowaniem śmietany (jeśli kupiłeś dużą to użyj tylko połowy). Do głębokiej patelni wlej olej i umoczone w cieście banany. Smaż na złocisty kolor. Najlepiej smakuje na ciepło!
Zupa bananowa z curry
Zupa bananowa z curry to pożywny obiad, który sprawdzi się nie tylko w zaciszu domowym, ale też w pracy. Do jej przyrządzenia potrzebujesz włoszczyzny (por, marchewka, pietruszka, seler) oraz mięsa do bulionu, dwóch bananów, 4 dużych ziemniaków, curry, kurkumę, cebulę, sól, pieprz i śmietanę. Tradycyjnie, najpierw ugotuj bulion z dodatkiem przypraw. Po jakiś 40 minutach dodaj do niego pokrojone w kostkę banany i ziemniaki. Gdy zmiękną wlej pół opakowania śmietany i zmiksuj na gładki krem (nie wyciągaj włoszczyzny – to cenne witaminy i mikroelementy!). Posypana grzankami lub szczypiorkiem zupa bananowa smakuje najlepiej!