Z czym jeść powidła śliwkowe?

0
158
Wśród słodkich przetworów konfitury zajmują szczególne miejsce. Do najczęściej wykorzystywanych przy robieniu powideł owoców zaliczają się śliwki, znane z wyrazistego, słodkiego smaku i cennych wartości odżywczych. Do czego takie przetwory pasują?

Tarta owocowa

Tarta to niezwykle smaczne, i zarazem proste do przygotowania ciasto. Można wykorzystać gotowe płaty ciasta, dostępne w supermarketach, albo zrobić ciasto samodzielnie, z mąki pszennej, masła, jajek, cukru pudru i niewielkiej ilości wody. Składniki należy razem zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki. Po godzinie ciasto wyjąć, 2/3 kuli rozłożyć na formie, posmarować grubo powidłami śliwkowymi, pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić na cienkie paseczki i ułożyć je na tarcie w kształt kratki. Ciasto powinno się piec ok. 45 minut, a gdy lekko przestygnie, można je posypać jeszcze cukrem pudrem albo polać gęstym syropem owocowym.

Ciasteczka z powidłami

Z kruchego ciasta można też zrobić smaczne ciasteczka. Zagniecione ciasto wystarczy rozwałkować i podzielić na niewielkie kwadraty. Na środku każdego kawałka układamy łyżeczkę powideł, przeciwległe rogi nakładamy na siebie i delikatnie zgniatamy. Ciastka układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu ciastka warto oprószyć cukrem pudrem.

Naleśniki ze śliwkami

Naleśniki z owocami to świetny pomysł na śniadanie albo podwieczorek. Smażymy je według klasycznego przepisu i gdy są jeszcze ciepłe, smarujemy powidłami na całej powierzchni. Tak przygotowane naleśniki można zawinąć w rulonik albo ułożyć w kopertkę, a smak będzie jeszcze intensywniejszy, jeśli dodamy waniliowy twarożek albo sięgniemy po Śliwellę z eterno.pl – różni się ona od tradycyjnych powideł tym, że ma w swoim składzie kakao.

Nie ma czasu na smażenie naleśników? Wymieniamy je na gotowe, gofry, które wystarczy włożyć do tostera albo piekarnika i chwilę je tam podgrzać, by stały się bardziej chrupiące.

Dodatek do mięsa

Powidła śliwkowe można też spożywać na ostro. Najlepsze będą powidła bez cukru, które świetnie łączą się z aromatycznymi ziołami jak tymianek, smażoną czerwoną cebulą, wytrawnym winem. Sos na bazie śliwkowych powideł pasuje do drobiu oraz czerwonych mięs, szczególnie tych podawanych na zimno, nadaje się także jako smarowidło do kanapek z pieczonym schabem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię