Moc witamin
Głównym powodem, dla którego staramy się sięgać po owoce jak najczęściej, są ich wartości zdrowotne. Świeże owoce zawierają mnóstwo witamin. Pozyskujemy z nich między innymi dobroczynną dla narządu wzroku witaminę A, wzmacniającą układ odpornościowy witaminę C czy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy z grupy B. Owoce dostarczają nam również wartościowych składników mineralnych, jak magnez i potas. Liofilizacja jest procesem, który pozwala na zachowanie większości witamin oraz składników mineralnych zawartych w świeżych owocach. Oznacza to, że owoce liofilizowane wzbogacają dietę Twojej rodziny niemal w takim samym stopniu, co świeże mango czy maliny.
Łatwość przechowywania
Podstawową wadą świeżych owoców jest krótki termin przydatności do spożycia. Trzeba przechowywać je w odpowiedni sposób i uważać, by niechcący ich nie odkształcić, bo w takim przypadku psują się jeszcze szybciej. Spakowanie jabłka czy banana do torebki, którą zabierasz do biura, albo do plecaka na górską wędrówkę, wiąże się z pewnym ryzykiem. Włożenie truskawek lub jagód do torby często kończy się zabrudzeniem jej zawartości, nawet jeśli odpowiednio zabezpieczysz owoce. W przypadku owoców liofilizowanych takie problemy nie występują – saszetki z pyłem możesz włożyć nawet do piórnika czy kieszeni kurtki – na pewno nic im się nie stanie.
Dostęp do owoców poza sezonem
Możliwość jedzenia świeżych truskawek, czarnej porzeczki czy śliwek to przywilej, z którego możemy korzystać tylko przez krótki okres w roku. Jeśli poza sezonem tęsknisz za tymi owocami, koniecznie sięgnij po truskawki czy śliwki w wersji liofilizowanej. Zachowują one smak i zapach świeżych owoców oraz znaczącą ilość składników odżywczych. Dodaj je do jogurtu albo do owsianki i poczuj smak lata nawet w środku zimy.
Właściwości barwiące
Liofilizowane owoce w formie pyłu możesz wykorzystać jako naturalne barwniki podczas gotowania. Sproszkowane maliny sprawią, że ciasto na naleśniki nabierze różowej barwy, a jagoda pokoloruje budyń na fioletowo. Wspólne kolorowanie smakołyków to dobry pomysł na zabawę z małymi dziećmi oraz sposób na zachęcenie ich do zjadania większych ilości owoców.
Prosta metoda na wzbogacenie diety
Owoce liofilizowane to 100% witamin i składników mineralnych bez dodatku cukru. Nie ma prostszego sposobu na wzbogacenie codziennego jadłospisu. Saszetki z owocowym pyłem są dobrym rozwiązaniem dla zapominalskich. Jeśli Twoja rodzina jada mniej owoców dlatego, że zdarza Wam się zapomnieć o nich podczas zakupów, owoce liofilizowane przyjdą Wam z pomocą. Wystarczy zadbać o to, by w domu zawsze był zapas saszetek z liofilizowanym bananem, truskawką czy ananasem.