Cytrusy nie dość, że super smakują, to jeszcze pomagają nam być zdrowymi. Przychodzą z pomocą gdy łapie nas grypa lub przeziębienie, chronią serce i stawy. Zimą szczególnie warto jeść cytrusy.
Są to owoce dojrzewające w tropikach. O tej porze roku (zima) są najsmaczniejsze i wzbogacają nasze menu w substancje wzmacniające organizm. Cytrusy zawierają witaminy E, C, PP, z grupy B a także fosfor, wapń, żelazo, flawonoidy, magnez, cynk, i potas, który pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Tak więc owoce cytrusowe zaleca się codziennie spożywać szczególnie diabetykom, chorym na nadciśnienie i rekonwalescentom. Oczywiście wszyscy powinniśmy je jeść!
Pamiętajmy, że niektóre owoce cytrusowe, np. grejpfruty mogą zaburzać działanie leków. Trzeba więc zachować 2-3 godzinny odstęp między jedzeniem cytrusów a przyjmowaniem leków na obniżenie ciśnienia czy poziomu cholesterolu, leków przeciwko migrenie, tabletek antykoncepcyjnych i hormonalnych.
Cytryna – jasna cera. Cytrynę warto wykorzystywać nie tylko w kuchni. Można przygotować maseczkę do twarzy o właściwościach złuszczających i wygładzających. 2 łyżki świeżego soku z cytryny mieszamy z 2 łyżkami miodu i białkiem jajka. Aplikujemy taką maseczkę 2 razy w tygodniu na 10 minut.
Pomarańcze na serce. Osoby zagrożone miażdżycą powinny jeść regularnie pomarańcze. Są one bogatym źródłem kwasu foliowego, który pomaga w obniżeniu poziomu homocysteiny we krwi. Homocysteina uszkadza naczynia krwionośne, co sprzyja osadzaniu się w nich złogów cholesterolu.
Grejpfruty i cukier na poziomie. Te cytrusy spowalniają przyswajanie węglowodanów w pokarmach. Miąższ grejpfruta z błonkami zawiera dużo pektyn i ma niski indeks glikemiczny. Po zjedzeniu grejpfruta poziom cukru we krwi rośnie powoli. Stymuluje on także wydzielanie insuliny.
Cytrusy na stawy. Owoce cytrusowe to bogate źródła beta – karotenu i flawonoidów. To dwie substancje pomagające usuwać z organizmu wolne rodniki, które są przyczyną stanów zapalnych. Duża zawartość witaminy C w cytrusach pomaga w wytwarzaniu kolagenu, który jest budulcem chrząstki stawowej.
Pomelo na trawienie. miąższ pomelo pozbawiony błonek nie obciąża przewodu pokarmowego, nie wywołuje wzdęć, bólów brzucha czy zgagi. Dlatego polecany jest osobom stosującym dietę lekkostrawną, cierpiącym na choroby wątroby i nadwrażliwe jelito.
Cytrusy pomarancze, cytryny, mandarynki, grejpfruty na co dzien ich nie doceniamy i traktujemy je po macoszemu. Tymczasem, jedzone czesto, potrafia sie nam odwdzieczyc korzystnie wplywajac na zdrowie i na figure.
Polecam pomarańczę z burakiem. Pyszne i dostarcza również dużo żelaza.
O tak!! Pyszne, ja dodaje jeszcze cytrynę. dwa lub trzy buraki, 5 pomarańczy i jedna cytryna. Wychodzi mi cały dzbanek dla rodziny.
Lubię grejpruty bardzo, te czerwone, lekko słodkie. Polecam pić rano na czczo, nie choruję na zwykłe przeziębienie już od dwóch lat, odkąd piję codziennie (no prawie) świeżo wyciśnięty sok z tego cytrusa.
Ja też tylko grejpfruta, pomarańcze jakoś nie. Juz prędzej sok z cytryny z wodą.
pomarańcze zawsze od dzieciństwa kojarzą mi się ze świętami