Choć każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie, często wcale nie podejmujemy zbyt dużych wysiłków chcąc pozbyć się złych nawyków żywieniowych. Co ciekawe, nie przyświeca nam wcale brak dobrej woli. Znacznie większym problemem jest przeświadczenie, że zdrowe odżywianie jest trudne, wymaga bowiem dużej wiedzy, czasu i pieniędzy. Na szczęście, nie jest to wcale przeświadczenie, które znajduje potwierdzenie w praktyce.
Krok pierwszy – systematyczność
Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, wcale nie musimy rezygnować z radości, jaką daje nam jedzenie. Bardzo często okazuje się, że naszym problemem nie jest wcale to, co jemy, ale – jak jemy. W pierwszej kolejności powinniśmy więc zastanowić się nie nad tym, gdzie znajduje się najbliższy sklep ze zdrową żywnością, ale nad tym, czy jemy systematycznie. Pierwszym krokiem na drodze do zdrowego odżywiania jest więc wyrobienie w sobie nawyku jedzenia niewielkich porcji oraz sięgania po kolejne posiłki w regularnych odstępach.
Początki nie są łatwe, a organizm, który nie jest przyzwyczajony do systematyczności zwykle reaguje zarówno brakiem apetytu w czasie obiadu, jak i potrzebą podjadania między posiłkami. Jeśli jednak zdecydujemy o rozsądnych odstępach (za idealne można uznać te, które wynoszą od 3 do 3,5 godziny), już po kilku dniach nasz organizm przyzwyczai się do nowego sposobu dostarczania mu energii, witamin i składników mineralnych.
Krok drugi – szukanie zdrowia w zasięgu ręki
Osoby, które uważają, że zdrowe jedzenie musi być drogie, najprawdopodobniej już dawno nie interesowały się cenami rynkowymi. Jeśli chcemy zmienić naszą dietę, wcale nie musimy sięgać po egzotyczne „superowoce”. Nie musimy też zaopatrywać się w suplementy diety, które potrafią zniechęcać swoimi cenami. Żyjemy w czasach, w których znalezienie żywności wysokiej jakości nie jest wcale trudne. Bez wysiłku znajdziemy nie tylko smaczne owoce i warzywa, ale również pieczywo pełnoziarniste, olej kokosowy oraz mięso wysokiej jakości. Owszem, zdrowe jedzenie jest nieco droższe niż żywność wysoko przetworzona, w dobie gospodarki wolnorynkowej nie można już jednak mówić o znaczących różnicach.
Krok trzeci – różnorodność
Zdrowa dieta to przede wszystkim ta, którą charakteryzuje duży stopień zróżnicowania. Nie musimy rezygnować więc z pizzy, którą bardzo lubimy, nie możemy jednak również jeść jej codziennie argumentując, że jest smaczna, a jej przygotowanie nie wymaga zbyt dużego zaangażowania. Nasz organizm powinien mieć zagwarantowany dostęp do najważniejszych witamin, składników mineralnych, aminokwasów, węglowodanów, a nawet do odrobiny słodyczy, a tym, co odróżnia zdrowe żywienie od niekorzystnych nawyków żywieniowych, jest przede wszystkim umiejętność dostarczania wspomnianych składników we właściwych proporcjach.
Jeśli wydaje się nam, że codzienne menu jest zbyt monotonne, zacznijmy od wyrobienia w sobie nawyku planowania menu na kolejny dzień. Jeśli będziemy wiedzieli, co i kiedy mamy zjeść, łatwiej będzie nam nie tylko zadbać o różnorodność jadłospisu, ale i oprzeć się pokusom.
Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez sklep agnex.pl specjalizujący się w sprzedaży zdrowej żywności.