Ta zupa to świetny pomysł na domowe przyjęcie. Dobrze smakuje też w zimne dni, gdyż rozgrzewa i syci.
[box_warning]SKŁADNIKI:
- 500 g wołowiny (zrazowej)
- 500 g wieprzowiny (karczek)
- Papryka czerwona
- Po jednej papryczce chili : czerwona i zielona
- 150 g pieczarek
- Pól szklanki groszku konserwowego
- 2 kiszone ogórki (średniej wielkości)
- 4 łyżki oliwy
- Pieprz, sól
- Papryka czerwona słodka
- 2 bulionetki pieczeniowe
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
[/box_warning]
Mięso kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, do podsmażonego mięsa dodajemy drobno pokrojone pieczarki, dodać dwie bulionetki oraz 1,5 l wody, mieszamy.
Całość przekładamy do wysokiego garnka, gotować do miękkości mięsa.
Na 15min przed zakończeniem gotowania dodajemy, pokrojone drobno papryki, ogórki, zielony groszek oraz przecier pomidorowy . Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Zagęszczamy niewielką ilością wody z mąką.
Zagotować i gotowe! Najlepiej smakuje podana z ciepłymi bułeczkami.