Arancini z mozzarellą i oliwkami

2
309

Arancini to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Poniżej przepis na arancini z mozzarellą i oliwkami. Można dodać też troszkę chili.

[box_error]Składniki:

  • 2-3 torebki ryżu białego
  • 250 g masła
  • 250 g mozzarelli w kuleczkach
  • 250 g sera feta
  • 250 g startego parmezanu
  • 250 g serka mascarpone
  • słoik oliwek bez pestek
  • 2 jajka
  • bułka tarta

[/box_error]

Podążaj według wskazówek na zdjęciach:

Dodać masło i mascarpone do ryżu i dokładnie wymieszać.

 

Upewnij się, że masło całkowicie się rozpuści. Dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.

 

Dodaj ser feta i parmezan i dokładnie wymieszaj.

 

Dodajemy jajka i dobrze mieszamy składniki. Doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.

 

Przygotuj wszystko do lepienia Arancini

 

Bierzemy garść przygotowanego ryżu umieszczamy po środku kulkę mozzarelli i oliwkę i formujemy kulkę.

 

Optaczamy w bułce tartej. Gdy wszystkie kulki będą już gotowe wkładamy je na godzinę do lodówki, by nabrały formy i się nie rozwalały.

Po godzinie w lodówce możemy smażyć w gorącym oleju nasze Arancini. Można też je upiec w piekarniku prze około 45-55 minut w 180C

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wpisz swojeimię